350 ezer munkanélküli nem kapott semmilyen ellátást

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat februárra vonatkozó statisztikájáról ezúttal nem adott ki gyorsjelentést, hanem rögtön a részletes adatokat tartalmazó dokumentumot jelentette meg a honlapján. Szubjektív megjegyzés, de a megjelent adatokat igen nehéz is lenne kommentálni. Hiszen még a januárinál is több negatív rekord született a magyar munkaerőpiacon. A nyilvántartott munkanélküliek száma februárban 676,5 ezer főre emelkedett […]

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat februárra vonatkozó statisztikájáról ezúttal nem adott ki gyorsjelentést, hanem rögtön a részletes adatokat tartalmazó dokumentumot jelentette meg a honlapján. Szubjektív megjegyzés, de a megjelent adatokat igen nehéz is lenne kommentálni. Hiszen még a januárinál is több negatív rekord született a magyar munkaerőpiacon.

A nyilvántartott munkanélküliek száma februárban 676,5 ezer főre emelkedett az előző havi 648,5 ezer után, vagyis 4,3 százalékkal, 28 ezerrel bővült a létszám. Az ilyen megugrás ebben az időszakban egyébként természetes folyamatnak is tekinthető részben a szezonális munkalehetőségek elapadása, részben pedig a közmunkaprogramok kifutása miatt. (Lehetnek ugyanis olyan közmunkások, akik előző év októberében lettek ebben a formában foglalkoztatva, a szerződésük pedig három hónappal később, vagyis január végén jár le, így a februári álláskeresők számát gyarapítják).
Ennél magasabbat legutóbb 2011 januárjában regisztráltak.

Csúcs csúcs hátán
A nyilvántartott álláskeresőkön belül az egyes kategóriáknál is elkeserítő adatokat tartalmaz a friss statisztika, hiszen több esetben is soha nem látott csúcsokkal kell szembesülni a számok vizsgálatakor. Soha nem volt ugyanis a 2013 februárinál több szakképzetlen álláskereső, a 344,5 ezer fő 15 ezer fős emelkedés eredménye havi szinten, ugyanakkor soha nem volt még ennyi állástalan, aki legalább egy éve nem talált volna magának állást.
Az NFSZ 183,4 ezer főről adott számot, ami 5 ezer fővel több a januárinál. Szintén historikus csúcsra emelkedett azok száma is, akik szociális segélyben részesülnek: egy hónap alatt 23 ezerrel lettek többen. Ugyanakkor a pályakezdők és a 25 évnél fiatalabb regisztrált álláskeresők létszáma is eddig még nem látott magasságokba emelkedett. A pályakezdők januárhoz képest ezer fővel lettek többen (77,4 ezer), míg a 25 év alatti fiatalok száma 5000-rel 105,3 ezerre emelkedett.

Múlt hónapban kiemeltük még az ellátás nélküli állástalanokat is, akik száma újabb csúcsra, 351,2 ezerre növekedett februárban. Ez havi szinten 8000, előző év azonos időszakához képest pedig 43 ezer fős emelkedés eredménye. Mivel azonban a nyilvántartott álláskeresők száma ennél jobban emelkedett, az ellátás nélküliek aránya egy százalékponttal 51,9 százalékra mérséklődött februárban, aminél kisebb részt legutóbb tavaly májusban képviseltek.

A munkahelyekkel nem volt nagy gond
Az NFSZ szerint 2013 februárjában összesen 22 693 új munkahely jött létre, mely 2100-zal haladja meg a januári szintet és 72 ezerrel marad el az egy évvel korábbinál. Az éves bázisú jelentős elmaradás azzal magyarázható, hogy 2012-ben ilyenkor már gőzerővel beindult a közfoglalkoztatás, míg ez idén egyelőre elmaradt az adatok szerint.

Az állami támogatással létrehozott munkahelyek száma ugyanis mindössze 11 509 volt februárban, 1500-zal kevesebb, mint amennyi januárban jött létre, tehát egyértelműen látszik, hogy egyelőre még nyoma sincs a másodlagos munkaerőpiaci munkalehetőségeknek. Tavaly februárban már 84 ezer munkahely létrehozását segítette az állam.

Mivel a közmunka beindulásának még nyoma sincs, a támogatott és nem támogatott, tehát a piac önerejéből létrejött munkahelyek aránya szinte megegyezett egymással (49-51 százalék). A piac ugyanis februárban 11 184 új munkahelyet teremtett. Ha megnézzük visszamenőleg az adatokat, akkor mintha a fordulat jelei mutatkoznának ezen a téren, hiszen nemcsak, hogy az elmúlt hónapok csökkenő trendje fordult meg, de a most közölt adat a korábbi évek azonos időszakaival megegyező volumentől sem tér el jelentősen, szemben a megelőző hónapokkal.

SOCIAL BOX