Életveszélyes a világ egyik legmagasabb felhőkarcolója

Múlt héten hozták nyilvánosságra annak a kivizsgálásnak az eredményét, mely rámutatott, 15 nagyberuházásnál merülhetnek fel komoly statikai problémák: az érintett beruházások kivitelezői, költségcsökkentés miatt, részben tengeri homokot használtak fel a betonhoz. A helyi illetékes építésügyi irodai 31 céget talált vétkesnek az ügyben, határozatuk szerint közülük 8 vállalkozás 1 évig nem folytathat üzleti tevékenységet Shenzhenben. A […]

Múlt héten hozták nyilvánosságra annak a kivizsgálásnak az eredményét, mely rámutatott, 15 nagyberuházásnál merülhetnek fel komoly statikai problémák: az érintett beruházások kivitelezői, költségcsökkentés miatt, részben tengeri homokot használtak fel a betonhoz. A helyi illetékes építésügyi irodai 31 céget talált vétkesnek az ügyben, határozatuk szerint közülük 8 vállalkozás 1 évig nem folytathat üzleti tevékenységet Shenzhenben.

A tengeri homok (szemben a folyamival) magas só és klorid tartalma korrodálja a vasbetont, illetve az acél szerkezetet, mely akár esetleges összeomláshoz is vezethet. A botrányban érintett többek közt a Kohn Pedersen Fox-féle Ping’an International Finance Center is: a 660 méteres, a világ második legmagasabb felhőkarcolójának szánt komplexum 2009 óta tartó kivitelezési munkáit leállították.