Bemutatjuk az Év Irodapiaci szereplőjét!

– Mennyire fontos ez a díj az Ön számára, illetve a hazai ingatlanpiac számára? – Elsősorban megtiszteltetésnek tartom, hogy az Év Irodapiaci Szereplője 2012 díjat nekem ítélték, főleg annak tudatában, hogy a döntés egy magasan képzett zsűri hozta meg szakmai szempontokat figyelembe véve.  Ugyanakkor úgy gondolom, hogy egyéni sikerek a mai világban már alig léteznek, […]

– Mennyire fontos ez a díj az Ön számára, illetve a hazai ingatlanpiac számára?

– Elsősorban megtiszteltetésnek tartom, hogy az Év Irodapiaci Szereplője 2012 díjat nekem ítélték, főleg annak tudatában, hogy a döntés egy magasan képzett zsűri hozta meg szakmai szempontokat figyelembe véve.  Ugyanakkor úgy gondolom, hogy egyéni sikerek a mai világban már alig léteznek, ugyanis a “one man show” teljesítmények ideje lejárt. Erre a díjra ezért úgy is tekintek, mint annak az elismerésére, hogy a BNP Paribas Real Estate dolgozói a nehéz idők ellenére is hatékony csapatot alkotva eredményes együttműködést tudtak kialakítani.

A BNP Paribas Real Estate Magyarország jelenleg 180.000 négyzetméternyi irodát és kereskedelmi ingatlant üzemeltet Budapest kiemelt pontjain. A magyar csapat 30 magasan képzett, jelentős  ingatlanpiaci múlttal rendelkező  szakemberből áll. A BNP Paribas Real Estate világszerte rendelkezik helyi szakértelemmel, hiszen a világ 34 országában, több mint 150 irodával és 3300 alkalmazottal van jelen (ebből 18 saját kirendeltség, 16 további iroda pedig az Alliance hálózaton keresztül kapcsolódik a céghez, amely jelenleg összesen 3000 dolgozót tömörít). Ez a díj hozzájárul a cégünk kiemelkedő motivációjának fenntartásához, megerősítve minket abban, hogy jó úton haladunk, és erőfeszítéseinket ügyfeleink mellett a szakma is elismeri. Véleményem szerint az ingatlanpiacnak szüksége van ehhez hasonló összehasonlításokra, melyek a különböző teljesítmények és gyakorlatok összevetése segítségével hozzájárul a piaci sztenderdek meghatározásához.

– Milyen jelentős eseményeket, döntéseket emelne ki 2012-ből, amelyek meglátása szerint hozzájárultak az Ön díjazásához?

– 2012 céges szinten egyértelműen egy sikeres évnek tekinthető, mind üzletfejlesztés, mind eredményesség szempontjából, amely nemcsak a magyarországi, hanem az irányításom alatt lévő regionális entitásokról is elmondható. Egyértelmű sikerként könyvelhető el továbbá, hogy cégünk megszerezte a környezettudatos irányítás elismerését jelző ISO 14001 minősítést és regionális szinten több, a kezelt portfóliónkba tartozó épület Breeam in Use, illetve Green Rating minősítést szerzett. Szintén pozitív eredményként értékelhető, hogy cégünk a mai megszorítások közepette is sikeres szövetséget kötött a Robertson Hungary Kft.-vel, amelynek köszönhetően szolgáltatási körét bővítette, és ezáltal azt a BNP Paribas Real Estate cégcsoport szolgáltatási struktúrájához igazította.

Úgy gondolom, viszont hogy ezek az eredmények önmagukban nem elegendőek egy ilyen piaci elismerés elnyeréséhez, ezért a díj odaítélésekor véleményem szerint az előzőeken túlmenően figyelembe vették még azt a törekvésemet, amellyel aktívan igyekeztem részt venni az ingatlanpiac szakmai életében olyan módon, hogy a több mint 10 éves, regionális kitekintést is magában foglaló tapasztalataimat szakmai fórumokon bővíteni és megosztani törekedtem. Mindez többek között a 2012. év során megszerzett RICS tagságomban, a különböző tematikus ingatlan-konferenciák paneljeiben való részvételeimben, illetve a szakmai rendezvényeken tartott előadásaimban nyilvánult meg.

– Ma a válság-sújtotta világgazdaságban és a magyar ingatlanpiacon milyen kvalitások és erények szükségesek egy sikeres vezető számára? És a szükséges erények hogyan változtak az elmúlt években?

– A különböző gazdasági ciklusokban természetesen mások és mások a sikert meghatározó tényezők. Egy expanzív környezetben a legfontosabb szempontok a növekedés, a gyorsaság és a volumen, míg egy zsugorodó gazdaságban az optimalizálás, a tökéletesítés és a megtartás – vonatkozzon ez utóbbi egy ügyfélre, egy bérlőre, vagy akár egy megbízásra. Jelenleg sajnos nem beszélhetünk egy prosperáló gazdaságról, amikor a döntés meghozatalának gyorsasága számított leginkább, és a dinamikusan pörgő környezet miatt elhamarkodott döntésről szinte nem is beszélhettünk, sőt, a legnagyobb hiba egy döntés nem meghozatala volt, es nem egy rossz döntés elfogadása.

Manapság, a döntés megalapozottsága és megfontoltsága a döntő, ugyanis annak hatása sokkal meghatározóbb, így arra kell törekedni, hogy a lehető legoptimálisabb és leghatékonyabb választást hozzuk, és a jó esetben is stagnáló piacon a legjobbat nyújtsuk. Ennek megfelelően az a vezető tud sikeres lenni, aki ezekhez a különböző elvárásokhoz jól tud igazodni, alkalmazkodni, és az adott környezet által támasztott követelményeknek leginkább meg tud felelni. Az igazán jó vezető pedig az, akinek a döntéseit nemcsak az aktuális körülmények határozzák meg, hanem a következő ciklust előre látva, arra felkészülten cselekszik.

SOCIAL BOX