A britek korlátoznák a munkaerő szabad áramlását

A nyílt levelében “fenntarthatatlannak” nevezték a nagy-britanniai bevándorlás jelenlegi szintjét. E vélekedésük alátámasztására kimutatták, hogy 1997-ben nettó 50 ezer volt a brit munkapiacra érkezők száma, 2010-ben viszont már 250 ezer. Field és Soames hangsúlyozta: a kelet-európaiak bevándorlási hullámának eddigi tanúsága szerint a külföldről érkező EU-munkavállalók zöme alacsony képzettséget igénylő munkaköröket tölt be, Nagy-Britanniának ugyanakkor magas […]

A nyílt levelében “fenntarthatatlannak” nevezték a nagy-britanniai bevándorlás jelenlegi szintjét. E vélekedésük alátámasztására kimutatták, hogy 1997-ben nettó 50 ezer volt a brit munkapiacra érkezők száma, 2010-ben viszont már 250 ezer. Field és Soames hangsúlyozta: a kelet-európaiak bevándorlási hullámának eddigi tanúsága szerint a külföldről érkező EU-munkavállalók zöme alacsony képzettséget igénylő munkaköröket tölt be, Nagy-Britanniának ugyanakkor magas képzettségű bevándorolókra van szüksége a gazdasági növekedés beindításához.

A két képviselő – a Kiegyensúlyozott Migráció Pártközi Csoportja nevű alsóházi szerveződés társelnökei – szerint a jelenlegi bevándorlási folyamat fenntartásának “semmi értelme”, különösen most, amikor egymillió 18-24 év közötti brit fiatalnak nincs munkája. Idézik a brit statisztikai hivatal előrejelzését, amely szerint Nagy-Britannia lakossága 15 év múlva a jelenlegi 63,2 millióról 70 millióra növekszik. Field és Soames szerint ekkora népességtöbblet befogadásához egy-egy új Birminghamet, Manchestert, Liverpoolt, Bradfordot, Leedst, Sheffieldet, Glasgow-t, Bristolt és Oxfordot kellene felépíteni, amit Nagy-Britannia “nyilvánvalóan nem engedhet meg magának”.

A két politikus idézi a MigrationWatch UK nevű konzervatív, a szabályozás nélküli bevándorlást az uniós társállamok esetében is erőteljesen ellenző brit kampánycsoport nemrégiben ismertetett becslését, amely szerint évente 50 ezer román és bolgár munkavállaló érkezhet Nagy-Britanniába a két országgal szembeni átmeneti korlátozások ez év végi felszámolása után.

SOCIAL BOX