Több ezer családon segít az Élelmiszerlavina

Számos jótékonysági programmal ellentétben az Élelmiszerlavina az egyszeri támogatáson túl jóval többről szól: a támogatottak szakmai felügyelettel termelnek többek között uborkát, burgonyát, paradicsomot, paprikát, káposztát, hagymát, így a földeken dolgozók megtanulják, hogyan termeljenek zöldségeket a saját kertjükben, s ezáltal visszavezetik őket a munka világába. – Így adunk „hal helyett hálót”, amely tulajdonképpen a program mottója […]

Számos jótékonysági programmal ellentétben az Élelmiszerlavina az egyszeri támogatáson túl jóval többről szól: a támogatottak szakmai felügyelettel termelnek többek között uborkát, burgonyát, paradicsomot, paprikát, káposztát, hagymát, így a földeken dolgozók megtanulják, hogyan termeljenek zöldségeket a saját kertjükben, s ezáltal visszavezetik őket a munka világába.

– Így adunk „hal helyett hálót”, amely tulajdonképpen a program mottója is – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. – A helyben megtermelt egészséges élelmiszert pedig rászoruló családok, lakosok vagy szociális intézmények lakói kapják majd.

Hazánk meghatározó növényvédelmi és vetőmag előállító vállalata, a Syngenta Kft. számára örömteli, hogy évről-évre több a boldogulásáért tenni akaró közösség, a beérkezett pályázatok közül idén összesen 27 önkormányzat és civil szervezet kap támogatást az Élelmiszerlavina keretében, hangsúlyozta Czigány Tibor, a cég ügyvezető igazgatója.

A pályázatok nagy része széles körű helyi összefogásra épül: az önkormányzatok mellett több helyen részt vesznek a munkában a helyi polgárőr egyesületek, családsegítő szolgálatok, általános iskolák, civil szervezetek is. A mezőgazdasági szakmai felügyeletet a helyi falugazdák, agronómusok és mezőgazdasági vállalkozók biztosítják, de szükség esetén természetesen a Syngenta szakemberei is rendelkezésre állnak.

A támogatott pályázatok zöme a hátrányos helyzetű országrészekből kerül ki, ahol a nagycsaládos, szociálisan rászorulók, létminimum közelében élők, kisnyugdíjasok számára hatalmas segítséget jelent az itt megtermelt élelmiszer. Érdekesség, hogy az Élelmiszerlavina történetében először a nyertesek között található fővárosi Nem Adom fel Alapítvány a borsod megyei Martonyi településen található földterülete mellett egy budapesti, XI. kerületi helyszínnel kapcsolódik be a programba.

Az Élelmiszerlavina program résztvevői idén összesen 31,5 hektár földterületre elegendő Syngenta vetőmaggal és növényvédő szerrel kezdhetik el a mezőgazdasági munkákat. A támogatottak a vetőmagot már megkapták, amint az időjárás is engedi, elkezdik a vetést.
 

SOCIAL BOX