Dobd el a kulcscsomód, használd a mobilod!

Budapest – Az IBlueOpen elnevezésű magyar fejlesztésű applikáció lett a legjobb startup ötlet a hazai és nemzetközi tőkebefektetőkből álló szakmai zsűri szavazatai alapján a Smartmobil ’13 konferencián. A 2013. április 4-én, Budapesten megrendezett mobiltechnológiai rendezvény gerincét jelentő startup programra több tucatnyi induló tech cég jelentkezett hazánkból és a régióból. Az előszűrés után a tíz legígéretesebb […]

Budapest – Az IBlueOpen elnevezésű magyar fejlesztésű applikáció lett a legjobb startup ötlet a hazai és nemzetközi tőkebefektetőkből álló szakmai zsűri szavazatai alapján a Smartmobil ’13 konferencián.

A 2013. április 4-én, Budapesten megrendezett mobiltechnológiai rendezvény gerincét jelentő startup programra több tucatnyi induló tech cég jelentkezett hazánkból és a régióból. Az előszűrés után a tíz legígéretesebb csapat prezentálhatta fejlesztéseit a helyszínen, melyek közül a kockázati tőkés nagyágyúk az ajtónyitásra, valamint immobilizerként is használható alkalmazást találták a legígéretesebbnek.

A Magyar Telekom főtámogatásával immár negyedik alkalommal megrendezett Smartmobil konferencia a mobilipar legjelentősebb szakmai rendezvénye Magyarországon, melyre idén rekordszámú, közel ezer látogató volt kíváncsi. Az idei esemény kiemelt célja az volt, hogy Budapestre irányítsa a nemzetközi startup kockázati tőke figyelmét, és ezzel lökést adjon a hazai mobiltechnológiai fejlesztő közegnek. Ennek megfelelően számos jelentős tapasztalattal bíró nemzetközi befektető cég képviselője érkezett a konferenciára, hogy megossza tapasztalatait a résztvevőkkel, illetve egy verseny keretében elbírálja a bemutatkozó startup-okat.

Játékhelikoptertől az útnyilvántartásig

Az előválogatás során a számos jelentkező közül került kiválasztásra az a tíz projekt, amelyek a rendezvény keretében bemutatkozási lehetőséget kaptak. A megmérettetésen részt vevő fejlesztések az okostelefon felhasználási lehetőségeinek igen széles skáláját reprezentálták: a mobillal irányítható mini játékhelikoptertől, a nyelvtanuló alkalmazáson keresztül az útnyilvántartó szolgáltatásig számos érdekesség került színpadra. A tizenöt perces prezentációk után a hazai és külföldi kockázati tőke-befektetőkből álló zsűri feltehette esetenként igen kemény, üzleti szempontú kérdéseit a fejlesztőcsapatoknak.

Minek a kulcscsomó, ha van nálad mobil?

A szakmai grémium szavazatai alapján az IBlueOpen elnevezésű bluetooth-os záralkalmazás lett a legjobb a bemutatott fejlesztések közül. Az applikáció segítségével a speciális, például garázsajtókon használt elektromos zárak egyszerűen, okostelefonunk segítségével zárhatók-nyithatók. A rendszer továbbá alkalmas arra is, hogy járművünk – gépkocsi, motorkerékpár – immobilizerét is feloldja megfelelő „betanítás” után. Az alkalmazás tehát lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag sutba vágjuk a kulcscsomónkat, és helyette a mobileszközünk segítségével jussunk be otthonunkba, vagy indítsuk be az autónkat. A fejlesztés mögött a BlueClickHome nevű csapat áll, akiktől már nem ez az első otthon-automatizálási termék. A cég fejlesztette ki az azóta már nagysikerű bluetooth-os LED izzó színező alkalmazást is.

„Van kraft a magyar fejlesztőkben, de hiányzik az üzleti tudás”

A verseny, illetve a korábbi tapasztalataik alapján az eseményen résztvevő külföldi tech kockázati tőke befektetők egyöntetű véleménye az volt, hogy a magyar fejlesztők technológiai tudása lenyűgöző.  Ötletekben és a kivitelezés minőségében jól állunk, viszont a legtöbb esetben hiányzik a „gyilkos ösztön”, az az üzleti szemlélet és tudás, ami ahhoz szükséges, hogy egy tech projekt kinője magát, és a világpiacon is életképes és profitábilis legyen.

„Nagyon izgalmas dolgok zajlanak jelenleg Magyarországon, kialakult egyfajta pezsgés Budapesten a technológiai színtéren. Fontos katalizáló szerepet játszanak ebből a szempontból a már világhírt és globális üzleti sikereket elért vállalkozások, mint például a Prezi.com, vagy az NNG, melyek szintén magyar tulajdonú startup cégből váltak jelentős piaci szereplővé. A kelet-közép-európai régióban még Észtország az, ahol hasonló folyamatok zajlanak, ott a Skype és a mögötte álló fejlesztőcsapat sikere tolt egy nagyot a szektor szekerén. A nagy kihívás az, hogy a rengeteg ügyes fejlesztőcsapat hogyan hódítsa meg a világot. Ehhez szükséges véleményem szerint a nemzetközi üzleti tapasztalat, amit például egy kockázati tőke cég tud behozni. Éppen ezért a további fejlődéshez nagy szükség van az olyan eseményekre is, mint a Smartmobil, mely összehozza a helyi és nemzetközi szereplőket” – mondta el James Wise, a kétmilliárd eurónyi kockázati tőkét kezelő Balderton Capital képviselője, mely korábban olyan cégekbe fektetett be, mint a MySQL, vagy a Betfair.com.  

Kiválasztották az év alkalmazását is

A SanomaMedia támogatásával a Smartmobilon adták át az Év Alkalmazása díjat is, melyet a Köpönyeg.hu időjárás-előrejelző applikáció nyert el a szakmai zsűri, illetve a netes közönség szavazás alapján. A legjobb öt közé bekerült még a PubHunter nevű kocsmakereső szolgáltatás, egy traffipax-vadász alkalmazás, egy nindzsás játék, valamint a Koin nevű családi költségvetés tervező app is.
 

SOCIAL BOX