32. CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás

A nagyközönség körében jól ismert és népszerű, ugyanakkor a szakmának is kihagyhatatlan eseményt jelentő építőipari kiállítások új koncepcióját valósítja meg a HUNGEXPO az idei kiállítás csokrával. A szervezők – partnereik és a közönség igényeit is szem előtt tartva, három év fokozatos átalakításával – most olyan átfogó rendezvényt kínálnak a szakmának és a vásárlóknak, ahol az […]

A nagyközönség körében jól ismert és népszerű, ugyanakkor a szakmának is kihagyhatatlan eseményt jelentő építőipari kiállítások új koncepcióját valósítja meg a HUNGEXPO az idei kiállítás csokrával.

A szervezők – partnereik és a közönség igényeit is szem előtt tartva, három év fokozatos átalakításával – most olyan átfogó rendezvényt kínálnak a szakmának és a vásárlóknak, ahol az alapoktól a gépészeten át a lakásbelső kialakításához és a kert rendezéséhez szükséges eszközökig, mindent egy helyen találhatnak meg az érdeklődők.

A Budapesti Vásárközpontban 18 ország több mint 500 kiállítója 19.000 m2-en mutatkozik be. A hazaiak mellett Ausztria, Horvátország, Csehország, Németország, Görögország, India, Olaszország, Mongólia, Pakisztán, Lengyelország, Románia, Szlovákia, az Egyesült Királyság, Törökország, Észak-Korea, Litvánia és Szlovénia cégei állítanak ki. Ausztria, Lengyelország és Horvátország nemzeti kollektív standon jelenik meg.

Szakmai nyitás

Április 10-12-én – a szakmai napokon – zsúfolt programra számíthatnak az építőipari ágazatok képviselői és a piaci szakemberek. Az öt kiállítást összesen több mint 50 különböző témájú előadás, gyakorlati bemutató kíséri.

Tematikus napok

A koncentrált szakmaiság jegyében tematikus napok várják az érdeklődőket. Április 10. a megújuló energia napja, április 11. az épületvillamosság és épületgépészet, április 12. a tetőfedők, április 13. pedig a nyílászárók napja lesz.

Tartalmas kiállítások

A CONSTRUMA és HUNGAROTHERM – a hagyományos építőipari, épületgépészeti szakmák csúcsrendezvényei – mellett az OTTHONDesign a belsőépítészek, formatervezők, design szakemberek, lakberendezők, legmagasabb szintű szakmai fóruma lett. A RENEO-n, – a megújuló energiák kiállításán – együtt szerepelnek majd az épületenergetika és a településenergetika kiállítói. Az URB:ICON az ingatlanpiaci és az önkormányzatok átfogó projektekben gondolkodó szakembereinek kínál lehetőségeket. A szintén újdonságnak számító CONSTRUMA KERT a legújabb európai kertépítési trendeket, kertészeti eszközöket mutatja be, s ezúttal a különleges japán kertápolásból is ízelítőt ad.

A belépőjegy mindegyik kiállításra érvényes, s több kedvezményt – online jegyvásárlási lehetőséget, vasárnapi jegyet, családi jegyet – is nyújt a HUNGEXPO. A részletes programról és a kedvezményekről tájékoztatást találnak a kiállítások honlapján.

Ünnepélyes megnyitó, díjazottak

A hivatalos megnyitó április 10-én, 14 órakor a Budapesti Vásárközpont “A” pavilonjának színpadán Dr. Cséfalvay Zoltán parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár nyitja meg, s az ünnepélyes megnyitón adják át a CONSTRUMA és HUNGAROTHERM díjakat. A CONSTRUMAKERT külön megnyitója április 11-én, 15.00 órakor lesz a “C” pavilonban. A kertet megnyitja Yamamoto Tadamicsi, japán nagykövet.

ÁTFOGÓ PIACI KÖRKÉP, TARTALMAS PROGRAMOK

A CONSTRUMA FRONTÁL nyílászáró, DACH-TECH tetőfedés, bádogosipar és az INTER-ISOLA szigetelés, homlokzatépítés betétkiállításai a Budapesti Vásárközpont legnagyobb, “A” pavilonjában kaptak helyet. A bemutatót rendkívül gazdag konferencia program kíséri. Köztük a legtöbb a Magyar Építész Kamara, illetve Magyar Mérnöki Kamara tagjainak kreditpontos rendezvény, ahogy a kiállítás látogatása is egy kredit pontot jelent. A többi között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében április 10-én kerül sor a Közép Európai Kezdeményezés üzleti fórumára, a lengyel nagykövetség április 11-én szervez konferenciát és üzletember találkozót.

HUNGAROTHERM

A HUNGAROTHERM nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás minden második évben kapcsolódik a CONSTRUMÁ-hoz. Az idei HUNGAROTHERM új témakörökkel egészül ki: ezúttal a környezetvédelem és a megújuló energiák témakörei kapnak bemutatkozási lehetőséget a D pavilonban.

Az idén először 2 napos WILO épületenergetikai konferenciát szervez a cég 4 szekcióban (épületenergetika, fűtéstechnika, légtechnika, épületautomatizálás). A Magyar Energetikai Társaság kihelyezett interaktív műhelyt működtet. Településenergetikai körkép, és a RENEO megújuló energia konferenciája is szerepel a programban. Ezen kívül független energetikai tanácsadás, “Energy Efficiency” címmel plakáttervező tárlat is lesz a “D” pavilonban.

Carbon-semleges RENEO, a megújuló energiák szakkiállítása

A RENEO-n, a megújuló energiák felhasználásával történő fejlesztés lehetőségeiről, az előadások mellett gyakorlati bemutatót megtekinthet a közönség a “nulla energiafelhasználású” ház mellett üzemelő technológiai bemutató szigeten.

Egyre több létesítmény, vállalkozás, rendezvény igyekszik piaci előnyt és reputációt kovácsolni abból, hogy karbon-semlegessé teszi magát. A mezőnyhöz csatlakozott a RENEO is. Karbon-semlegessé úgy válhat egy gazdasági szereplő, ha kellő mennyiségű CO2-megkötést szervez az általa kibocsátott üvegházgázok semlegesítésére, így csökkentve tevékenysége ökológiai lábnyomát. A szakkiállítást az Arttree Production Kft. segítségével karbon-semlegesítettük.

Az elvégzett kalkulációk alapján a rendezvény karbon-lábnyoma 42 tonna CO2, ennek a kibocsátásnak az ellentételezésére 42 db karbon kredit felhasználásával, az észak-nyugat kínai Urumchi tartományban található Xinjiang Dabancheng Sanchang szélerőmű projekt működési költségéhez való hozzájárulással történt.

URB:ICON – a településfejlesztésért

A 2. URB:ICON Nemzetközi településfejlesztési kiállítás és projektvásár keretében a HUNGEXPO Zrt. a Magyar Urbanisztikai Tudásközponttal együtt, lehetőséget kínál a magyar – és más közép-kelet-európai – önkormányzatok által már befejezett beruházási projektek,vagy tervezett, de befektetőre váró projektek bemutatására. Polgármester Akadémia, Település energetikai körkép, műemlék felújítás is szerepel az URB:ICON idei programjában.

OTTHONDesign kiállítás – “Tervezzen otthont nálunk!” –

Az OTTHONDesign kiállítás a tavalyi sikeres debütálás után immár második alkalommal kerül megrendezésre a CONSTRUMA csoport részeként. A kiállítás az otthonteremtés eszközeinek és kellékeinek legszélesebb választékát nyújtja: bútor (konyhabútor gyártók), konyhatechnológia, háztartási nagygépek, fürdőszoba, wellness, kandalló, hideg és meleg burkolatok, világítástechnika. A termékkínálaton kívül Design Konferencia, konyhatechnológiai workshop, vendéglátóhelyek belsőépítészetről szóló esettanulmányok elemzői várják a szakembereket.

Az OTTHONDesign-hoz kapcsolódva a tavalyi kedvező fogadtatás után, a Hungexpo idén is lehetőséget ad fiatal magyar tervezőknek alkotásaik kiállítására a G pavilonban.
A hazai bútor- és berendezési tárgy-tervezés olyan újdonságai kerültek a Designterminal együttműködésével kiválasztásra, amelyek méltán számíthatnak mind a szakmai, mind a széles nagyközönség érdeklődésére.

Falburkolatok, faliórák, világítótestek, íróasztalok, ülőalkalmatosságok, komódok és polcok találhatók az idei kínálatban, amelyek megjelenésükben híven tükrözik az aktuális irányzatokat: a letisztult formák és finom kidolgozások csakúgy tetten érhetők, mint a természetes anyagok szinte nyers formájukban, de újszerű felhasználásban.

Az újraértelmezés, mint alkotó erő, a design világában mindig is jelen volt, de napjainkra már a korszerű gondolkodásmód részévé is vált.

A MAGYAR DESIGN standhoz kapcsolódva a Medence Csoport -kézzelfoghatóan- is példát mutat erre a szemléletre, ugyanis kiállításukon a látogatók nemcsak megtekinthetik a tervezők alkotásait, hanem maguk is készíthetnek használati tárgyakat, természetesen újrahasznosítással.

A design szóban is jelen lesz, április 10-én, szerdán szakmai konferenciának és kerekasztal beszélgetésnek ad helyet a G pavilon konferenciaterme, alkalmat teremtve a szakma képviselőinek a találkozásra és az eszmecserére.

A jövő konyhája

A közönség megismerkedhet a tervezők legmerészebb elképzeléseivel, a legmodernebb design és technológia együttesével, egyedi és formatervezett bútorokkal. Ez segítséget jelenthet, hogy új elképzelések mentén tudják otthonukat átalakítani. A bemutatóhoz előadások is kapcsolódnak.

Fiatal ODOO alkotók a CONSTRUMÁN

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem “Odooproject” néven ismerté vált szolárházát, amellyel szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen sikeresen szerepeltek, hazahozták és ismét felépítették a BME területén.

Hazánkból első alkalommal jutottak ki egyetemi hallgatók a rangos megmérettetésre, amelyen többek közt a mérnöki konstrukciók, energiahatékonyság és fenntarthatóság szempontjából értékelték a pályaműveket. Hetven diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt. Az érdeklődő látogatók a MElektrotechnikai Egyesület Standján személyesen is találkozhatnak az alkotókkal.

Lakberendezési tanácsadás

A Lakberendezők Országos Szövetsége ezúttal is ingyenes tanácsadással várja a látogatókat. A központi téma ezúttal a fürdőszoba és a konyha berendezése lesz.

CONSTRUMA kert japán különlegességekkel

A Vásárközpont “C” pavilonját betöltő CONSTRUMA kert egyik dísze lesz a japán bemutató. A Kert-et Yamamoto Tadamicsi, Japán budapesti nagykövete nyitja meg. A legújabb hazai kertépítési trendek mellett a távol-keleti ország világhírű bonsai művészetét is megismerhetik a látogatók. Tervezett “kerti” programok:

V. Magyar Kertépítő Verseny és Show – a térség legkreatívabb kerttervezőinek és kertépítőinek megmérettetése Közép-Kelet Európa egyedülálló szakmai rendezvénye a MAKEOSZ szervezésében.

Green City Nemzetközi Konferencia – Zöld a városban Fenntartható település, a magyar települések zöldítésének lehetőségei és aktuális problémái a MAKEOSZ, ZÉOSZ, MÉK Táj- és kertépítészeti Tagozat, Magyar Tájépítészek Szövetsége és a MÖFÖSZ, összefogásában.

Az Egyetemi Bonsai Klub fennállásának 30. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciával egybekötött jubileumi kiállítás kerül megrendezésre.

Zöldtetőépítők Országos Szövetsége: zöldtető építési gyakorlati bemutató és szakmai előadás.

Látványos japánkert, amelyhez kapcsolódóan a téma iránt érdeklődő szakemberek magas színvonalú előadások keretében ismerhetik meg az autentikus japán kertkultúrát és annak szerepét a távol keleti ország lakói körében és ennek Magyarországi gyakorlatát és lehetőségeit.