Indulhat a gigaberuházás! A Facebook hegyoldalba építkezik!

A San Francisco öbölnél található Facebook-központ egy újabb komplexummal fog bővülni, miután Menlo Park vezetősége támogatta a terveket. Az új épület egy földalatti folyosón keresztül kapcsolódik majd a társaság jelenlegi főhadiszálláshoz, és csaknem 6000 új alkalmazott fog itt helyet kapni, akiket az elkövetkezendő években választanak ki. A terveket a neves sztárépítész, Frank Gehry jegyzi, aki […]

A San Francisco öbölnél található Facebook-központ egy újabb komplexummal fog bővülni, miután Menlo Park vezetősége támogatta a terveket. Az új épület egy földalatti folyosón keresztül kapcsolódik majd a társaság jelenlegi főhadiszálláshoz, és csaknem 6000 új alkalmazott fog itt helyet kapni, akiket az elkövetkezendő években választanak ki.

A terveket a neves sztárépítész, Frank Gehry jegyzi, aki egy különleges építészeti koncepciót tett le az asztalra, hiszen egy gigaméretű nyitott irodát tervezett a Facebook számára. A világ egyik leghíresebb építésze nevéhez többek között a bilbaói Guggenheim Múzeum vagy a Walt Disney Concert Hall fűződik. A csaknem 45 ezer négyzetméteres komplexum egy tölgyfaligetekkel benépesített hegyoldalra fog hasonlítaní. Az épület tetején és körben mindenhol parkot alakítanak ki, vagyis a zöldterület szinte teljesen befedi az új komplexumot. A tetőparkot kávézók és kioszkok fogják megtölteni. Az új ültetvény 80 %-a pedig helyi, kevés vízigényű növényekből fog állni.

Gehry eredeti terve persze sokkal extravagásnabb volt, de végül néhány ötletéről le kellett mondania. Így egy különleges pillangószárny-szerű épületet is tervezett, de Mark Zuckerberg Facebook tulajdonos lefújta, mondván, hogy túl hivalkodó lenne. „Néhány tervet túlságosan rikítónak tartottak, amely nem illett a Facebook munkakultúrájába, ezért arra kértek minket, hogy a kevésbé karakteres irányba vigyük el a terveket. Frank Gehry pedig készségesen letompította az épületek expresszivitását” – mondta Craig Webb, Gehry partnere. Így a végső terv szerint a fehér díszvakolat beágyazva a zöld területekbe természetes karaktert kölcsönöz majd az épületeknek, és szerényebb formában jelennek meg az eredeti ötletekhez képest.



 


 


 


 

SOCIAL BOX