Átadásra kerültek az ICOMOS-díjak

A budapesti Szent Lukács Gyógyfürdő kiemelkedő és példamutató felújításáért, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és Zsolnay Mauzóleum épületegyüttese a különleges értékű együttes kiemelkedő és példamutató hasznosításáért, helyreállításáért és revitalizációjáért kapta meg az elismerést. A műemlékvédelem Citrom-díját a Budapest V. kerületében található Hercegprímás utca 5. szám tulajdonosának az értékes épület hasznosítás ürügyén történt bontásáért ítélték oda, […]

A budapesti Szent Lukács Gyógyfürdő kiemelkedő és példamutató felújításáért, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és Zsolnay Mauzóleum épületegyüttese a különleges értékű együttes kiemelkedő és példamutató hasznosításáért, helyreállításáért és revitalizációjáért kapta meg az elismerést.

A műemlékvédelem Citrom-díját a Budapest V. kerületében található Hercegprímás utca 5. szám tulajdonosának az értékes épület hasznosítás ürügyén történt bontásáért ítélték oda, és szintén elmarasztalták a felsőhídvégi Hiemer-Jeszenszky kastély tulajdonosát az értékes épület elhanyagolásáért, különös tekintettel a végveszélyben lévő falképek állapotáért.

A műemlékek megfelelő hasznosításának elismeréseként idén először Példamutató Műemlékgondozási-díjakat is átadtak. Az elismerést a Nagyapám Háza elnevezésű mesterinas programot megvalósító, a régi mesterségek életben tartását célzó munkáért a Falufejlesztés Társaságnak ítélték oda, és díjazták a Ganz Ász Kft.-t is a műemléki tápiószőlősi Hollandi-ház felújításáért, környezetének alkalmas megújításáért, valamint Terény Község Önkormányzatát a település értékmentő megújítása segítségével a hagyományos kultúra felélesztéséért és élővé tételéért.

A konferencián felszólalt Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, aki beszédében a műemlékvédelem új kihívásairól beszélt. A világnap kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az integrált örökségvédelem stratégiai szempontból legfontosabb pontja a műemlék- és örökségvédelemben dolgozó állami és civil szereplők, illetve az ingatlan fejlesztők partnerkapcsolatainak erősítésében van.

“Nagyon fontos a partnerség az integrált örökségvédelmi stratégia keretében, hogy partnerként tekintsünk mindenkire, aki hozzá tud járulni örökségünk megújításához” – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy a partnerség az ingatlanfejlesztőket is megilleti, “hiszen ha az állam nem tud eleget ráfordítani a műemlékekre, akkor akik erre képesek, azokkal kell szövetséget kötni oly módon, hogy egyértelműen kell megfogalmazni az örökségvédelmi szempontokat. Az értéknövelés kerüljön az első helyre és csak második helyre a hasznon.”

A szakmai napot tudományos üléssel folytatták, amelyen a szakemberek az állami intézmények együttműködési rendszeréről, annak feladatairól és lehetőségeiről értekeztek, majd a résztvevők A műemlékvédelem és a társadalom lehetőségeiről a válság idején címmel hallgathattak meg előadásokat.

SOCIAL BOX