Nagy üzlet a parkolóhely is

A világ legdrágább parkolóhelye 640 ezer amerikai dollárt kóstál. A zsúfolt, 7,1 millió lakosú Hongkongban található, ahol a fejlett világ országai között a legalacsonyabb az egy főre eső személyautók száma (ezer főre 56 autó jut, míg Amerikában 439 a Világbank 2011-es adatai szerint). (Egyébként a Világbank listája szerint Hongkong a világon a második legjobb hely […]

A világ legdrágább parkolóhelye 640 ezer amerikai dollárt kóstál. A zsúfolt, 7,1 millió lakosú Hongkongban található, ahol a fejlett világ országai között a legalacsonyabb az egy főre eső személyautók száma (ezer főre 56 autó jut, míg Amerikában 439 a Világbank 2011-es adatai szerint). (Egyébként a Világbank listája szerint Hongkong a világon a második legjobb hely a vállalkozásra.)

Annak érdekében azonban, hogy elkerüljék az ingatlanlufi hirtelen kipukkadását, a városállam kormányzata szigorú törvényeket léptetett életbe: 15 százalékos illetékkel sújtják a nem állandó lakost, és ennél is magasabb adóval azt, aki három éven belül értékesíti ingatlanát.

Mindez megnehezíti az amúgy a világ legdrágább ingatlanpiacának számító államban a lakások gyors profitszerzési célú adásvételét. A zabolázás nem várt mellékhatásaként a befektetők a parkolóhelyek adásvételében élik ki magukat: egyszerűbb befektetés, nincs szükség hozzá hatalmas tőkére, és a fenntartási költségek sem csökkentik a hozamot – mondják.

A businessweek.com egy 28 éves brókert idéz: ő az 1,02 millió hongkongi dollárért (130 ezer amerikai dollár) vásárolt helyet havi háromezerért adja bérbe, ami 3,8 százalékos hozam. Az új trendre reagálva online kereskedőoldal is segíti az ügyleteket. A város összes parkolóhelye 751 millió amerikai dollárt ér ma, 2010-ben ez az összeg még csak 525 milliót tett ki.

Jó autónak kell a hely

Nem akármilyen autóparkkal rendelkeznek a hongkongiak: 2012 első tíz hónapjában a magánszemélyeknek eladott autók 47 százaléka olyan luxusmárkák közül került ki, mint a Rolls-Royce, a Bentley és a Mercedes.

SOCIAL BOX