Elképesztő! Embereket figyeltek meg a munkahelyükön

A német kormány a sorozatos botrányok nyomán szigorításra készül. A munkavállalókra vonatkozó adatvédelmi törvény tervezett reformja részeként teljesen megszűnhet a rejtett kamerás megfigyelés lehetősége, amely az utóbbi években már jelentősen szűkült. Jelenleg kizárólag súlyos bűncselekményre utaló konkrét gyanú esetén rögzíthető videofelvétel munkahelyen rejtett kamerarendszerrel. A konzervatív-liberális koalíció több évig tartó vita során dolgozta ki a […]

A német kormány a sorozatos botrányok nyomán szigorításra készül. A munkavállalókra vonatkozó adatvédelmi törvény tervezett reformja részeként teljesen megszűnhet a rejtett kamerás megfigyelés lehetősége, amely az utóbbi években már jelentősen szűkült. Jelenleg kizárólag súlyos bűncselekményre utaló konkrét gyanú esetén rögzíthető videofelvétel munkahelyen rejtett kamerarendszerrel.

A konzervatív-liberális koalíció több évig tartó vita során dolgozta ki a jogszabálytervezetet, amely szerint a munkavállalóra vonatkozó bármiféle adatot csak akkor szabad rögzíteni, kezelni és felhasználni, ha az a vállalat számára elengedhetetlenül szükséges, és nem ütközik az érintett személy érdekeivel. Ugyanez vonatkozik a lehetséges munkavállalókra is, vagyis a szabályt be kell tartani a munkaerő-kiválasztási folyamat – például alkalmassági vagy orvosi vizsgálat – során is.

A nyílt kamerás megfigyelés lehetőségét a kormány bővítené, de számos korábbi korlátozást meghagyna. A javaslat szerint például továbbra sem lehet a munkavállaló magatartásának és teljesítményének ellenőrzése a videofelvétel készítésének célja, és tiltott marad az öltöző-, pihenő- és mellékhelyiségek megfigyelése is.

A megfigyelési ügyet a német ZDF tévécsatorna Frontal 21 című magazinműsorának keddi adásában sugárzott riport szellőztette meg. Az egyik szupermarket-hálózat vezetése megbízásából 2009 óta detektívek kémkednek az alkalmazottak után az üzletekben. Több dolgozót az otthonában is megfigyeltek, és van olyan munkavállaló, akinek még a pincéjét is átkutatták. A megfigyelt alkalmazottakat utólag sem tájékoztatták az adatgyűjtésről – derült ki a riportból. A munkaadó elismerte: valóban folytattak rejtett kamerás megfigyelést, de ezt a törvények betartásával, és kizárólag bűncselekmények feltárása céljából tették.
 

SOCIAL BOX