Kismamák a munkaerőpiacon

    Az NGM kiemeli, hogy 2005 óta nem volt ilyen magas a dolgozó kisgyermekes anyák száma. A tavalyi növekedés 2,1 százalékos foglalkoztatásiráta-bővülést jelentett, így ezeknek a nőknek 36,1 százaléka dolgozott 2012-ben. A kisgyermekes anyák a megnövekedett családi feladatok, a láthatatlan munka mellett akkor tudnak nagyobb eséllyel helytállni a munkahelyükön is, ha ott rugalmas lehetőségeket […]

    Az NGM kiemeli, hogy 2005 óta nem volt ilyen magas a dolgozó kisgyermekes anyák száma. A tavalyi növekedés 2,1 százalékos foglalkoztatásiráta-bővülést jelentett, így ezeknek a nőknek 36,1 százaléka dolgozott 2012-ben. A kisgyermekes anyák a megnövekedett családi feladatok, a láthatatlan munka mellett akkor tudnak nagyobb eséllyel helytállni a munkahelyükön is, ha ott rugalmas lehetőségeket tudnak ajánlani számukra addig, amíg a gyermek kicsi. Ez több odafigyelést igényel mindkét féltől, a munkaadóktól és a munkavállalóktól is – hívja fel a figyelmet a minisztérium.
   
A közlemény rámutat: a magyar kormány jelentős lépéseket tett az elmúlt két évben, hogy segítse a nők életét, munkaerő-piaci jelenlétüket a gyerekneveléssel egy időben, a családi adórendszer bevezetésével, amely elismeri a gyermekneveléssel együtt járó munka értékét. Az NGM szerint 2012 júliusában hatályba lépett új Munka törvénykönyve megteremtette azt a keretrendszert, amely a rugalmasabb, családbarát munkaerőpiac kialakulásához szükséges.
   
A tárca szerint várhatóan növeli majd az anyák elhelyezkedésének esélyeit a 2013. januárban életbe lépett Munkahelyvédelmi akcióterv, mivel ennek segítségével a munkaadói járulékkedvezmény érdekeltté teszi a munkaadókat, hogy minél nagyobb arányban foglakoztassanak kisgyermekes nőket. A munkáltatónak ez a támogatás 3 év alatt 858 ezer forint megtakarítási lehetőséget jelenthet.
   
A kisgyermekesek mellett 2,3 százalékponttal bővült azon anyák foglalkoztatási rátája is, akiknek a legfiatalabb gyermeke 6-11 éves, s így megfeleződött ennek a csoportnak a lemaradása az uniós átlagtól. Kiemelkedő eredmény, hogy ebből a csoportból az egy- vagy kétgyermekes anyák már nagyobb arányban dolgoznak Magyarországon, mint az unióban – mutat rá az NGM. Azon anyáknak, akiknek a legfiatalabb gyermeke már elérte a 12 éves kort, több mint háromnegyede dolgozik, a foglalkoztatási rátájuk 4,1 százalékkal magasabb, mint az uniós átlag.

SOCIAL BOX