A magyar cégek korán halnak

    Az Opten Kft. cégfluktuációs indexe (CFI) egyetlen számértékbe tömörítve jeleníti meg a működő cégek számában történt változásokat. A mutató az adott időszak alatt – akár adott ágazatra és megyére vonatkozóan – az újonnan alapított, illetve a megszűnt cégek számának összegét viszonyítja a vizsgált időszak elején rendben működő cégek számához. A közlemény szerint az […]

    Az Opten Kft. cégfluktuációs indexe (CFI) egyetlen számértékbe tömörítve jeleníti meg a működő cégek számában történt változásokat. A mutató az adott időszak alatt – akár adott ágazatra és megyére vonatkozóan – az újonnan alapított, illetve a megszűnt cégek számának összegét viszonyítja a vizsgált időszak elején rendben működő cégek számához. A közlemény szerint az országos trendek alapján a 2010-2011-es erős fluktuáció csillapulni látszik: 2012-re a korábbi értékekhez képest az index átlagosan 2 százalékponttal csökkent, 2013-ban pedig a rendelkezésre álló adatok alapján még ugyanennyit fog visszaesni. Ezzel szemben a végrehajtások aránya lassan növekvő tendenciát mutat, ami a kft. előrejelzései szerint az idén folytatódik.
   
“Az építőipar továbbra is instabil, a várakozásokkal ellentétben azonban mégsem ez a leggyorsabban változó ágazat, hanem a vendéglátás, amely 2012-ben 17,77 százalékos CFI-értéket mutatott, 2013-ban pedig az előrejelzések szerint körülbelül 15 százalékos CFI-értéket fog elérni, bár ezt főként a cégalapítás hajtotta fluktuáció okozza” – idézi a közlemény Tóth Tamást, a cég ügyvezető igazgatóját. A közlemény szerint ez a két ágazat mondható a legveszélyesebbnek a végrehajtások arányát megfigyelve is, különös tekintettel a vendéglátásra, ahol a végrehajtások aránya az elmúlt négy évben folyamatosan mintegy 7 százalékponttal haladta meg az országos átlagot, magasan, 4-5 százalékponttal megelőzve a második helyezett építőipart is.
   
A harmadik helyre a CFI alapján az adminisztrációs szektor, míg a végrehajtások aránya szerint a fuvarozás került; utóbbi a veszteségesség szempontjából is a kétes értékű bronzérmet szerezte meg a legfrissebb beszámolók szerint. A pénzügyi szektor – a bankok nélkül tekintve – kilábalni látszik az évek óta tartó mély válságból. 2011-ig még a második leghektikusabb ágazatnak számított, ám a tavalyi és idei év adatai alapján már a negyedik legstabilabb helyet foglalja el. Az ágazati letisztulás és a javuló tendencia a szektor nyereségességén is látszik, a bankok nélkül vett pénzügyi szektor ugyanis a 2010-es második legveszteségesebb pozícióból a legutóbbi adatok szerint a legnyereségesebb helyre ugrott előre.
   
A legbiztonságosabb és legstabilabb ágazatoknak a tanácsadói és az infokommunikációs szektor bizonyult mind az index, mind a végrehajtások alacsony aránya alapján. A nyereségességet vizsgálva a tanácsadás a legfrissebb beszámolók alapján a második helyen végzett. Érdekes viszont, hogy stabilitása ellenére az infokommunikációs szektor 2010-es legnyereségesebb pozíciójából nagyot zuhant, és azóta – valószínűleg a különadóknak is betudhatóan – veszteséges.
   
Az ingatlanszektorban a válság hatására bekövetkező megszűnések aránya csökkenni kezdett, emiatt az ágazat az utóbbi években a CFI szerint csaknem olyan stabilnak látszik, mint az infokommunikáció, miközben továbbra is messze a legveszteségesebb szektor. A végrehajtások aránya szerint a harmadik legbiztonságosabb mezőgazdaság az utóbbi évek második legnyereségesebb szektora volt Magyarországon, igaz, e területen komoly különbségek vannak az egyes ágazati tevékenységek között – áll az elemzésben.

SOCIAL BOX