Fölöslegesen gyártják a diplomások millióit

A kínai oktatási minisztérium friss adatai szerint csaknem hétmillió fiatal kapja kézhez diplomáját idén, 190 ezerrel többen, mint tavaly és több mint másfélszer annyian, mint az ezredfordulón. Az egyik legnagyobb kínai álláskereső portál, az 51job.com szerint a frissdiplomások munkaerő-piaci helyzete ma nehezebb, mint amilyen a gazdasági válság kezdetekor volt, a gazdaság lassulásával pedig a gyakorlatot […]

A kínai oktatási minisztérium friss adatai szerint csaknem hétmillió fiatal kapja kézhez diplomáját idén, 190 ezerrel többen, mint tavaly és több mint másfélszer annyian, mint az ezredfordulón. Az egyik legnagyobb kínai álláskereső portál, az 51job.com szerint a frissdiplomások munkaerő-piaci helyzete ma nehezebb, mint amilyen a gazdasági válság kezdetekor volt, a gazdaság lassulásával pedig a gyakorlatot nem igénylő állások száma csökkent leginkább – vélik a vállalat szakértői.

A minisztérium becslései szerint mintegy 15 százalékkal kevesebb a betölthető állás, mint egy évvel ezelőtt volt. A statisztikák szerint az elmúlt években átlagosan 20 százalék körül alakult Kínában a friss diplomások munkanélküliségi rátája, május elejével a sanghaji végzősök 44 százalékának, a pekingi és a Kuangtung tartománybeli végzősök 30-30 százalékának volt a végzés utánra munkahelye.
 

SOCIAL BOX