Együttműködés a befektetések érdekében

A HITA 2013. május 24-én Bosznia-Hercegovina Befektetésösztönzési Ügynökségével (FIPA) kötött együttműködési megállapodást Szarajevóban a Bosznia-Hercegovinai-Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság harmadik ülésének keretében. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, a Magyar-Macedón Gazdasági Vegyes Bizottság elnöke, szkopjei látogatása alkalmával, 2013. május 28-án került sor a HITA és a Macedón Köztársaság Befektetésösztönzési Ügynökség (Invest Macedonia) közötti megállapodás aláírására. A […]

A HITA 2013. május 24-én Bosznia-Hercegovina Befektetésösztönzési Ügynökségével (FIPA) kötött együttműködési megállapodást Szarajevóban a Bosznia-Hercegovinai-Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság harmadik ülésének keretében.
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, a Magyar-Macedón Gazdasági Vegyes Bizottság elnöke, szkopjei látogatása alkalmával, 2013. május 28-án került sor a HITA és a Macedón Köztársaság Befektetésösztönzési Ügynökség (Invest Macedonia) közötti megállapodás aláírására. A megállapodások célja az országok közötti üzleti és befektetői kapcsolatok továbbfejlesztésének elősegítése.

A megállapodások értelmében a társintézmények üzleti fórumok és üzleti delegációk szervezésével, kiállításokon való megjelenések ösztönzésével segítik a magyar és bosznia-hercegovinai, valamint a magyar és macedón vállalkozók közötti üzleti kapcsolatok kiépítését. A partnerek kölcsönösen tájékoztatják egymást az országaikban meghirdetett nemzeti projektekről, új befektetési lehetőségekről, a jogi és befektetési környezet változásairól, valamint közös szemináriumok szervezésével nyújtanak hasznos információkat a potenciális befektetők és üzleti körök számára.

A magyar vállalkozók egyre fokozottabb érdeklődést mutatnak a nyugat-balkáni piacok iránt. Ezt bizonyítja, hogy Bosznia-Hercegovinával folytatott kereskedelmünk a válság után ismét fejlődik, 2012-ben a kétoldalú áruforgalom 357,4 M eurót tett ki, amelyből a magyar export értéke 285 M euró. Magyarország az előkelő, 8. helyet foglalja el Bosznia-Hercegovina 12,1 Mrd eurós kereskedelmi forgalmában.
Macedóniában fontosnak a magyar tőkekivitel élénkítése, amelyhez jó alap, hogy az országban kimagaslóan befektetőbarát az üzleti környezet. Macedóniában már több mint 10 éve működnek magyar vállalatok. Az MNB kimutatása szerint a magyar működőtőke állomány 2011 végén 334 millió eurót tett ki, hazánk a befektetői rangsorban az ötödik helyen áll.
 

SOCIAL BOX