Az Egyesült Államok lenyomta Európát

Az európai országok összességében lejjebb kerültek a skálán, és ami igazán aggasztó ebben az az, hogy nem csak a dél-európai országok, de például Hollandia és Finnország is – írja a német Die Welt napilap online kiadása. Az Egyesült Államok a lap szerint valóságos szuperhatalomként állt talpra a gazdasági válságból, mégpedig a világ többi részét megszégyenítő […]

Az európai országok összességében lejjebb kerültek a skálán, és ami igazán aggasztó ebben az az, hogy nem csak a dél-európai országok, de például Hollandia és Finnország is – írja a német Die Welt napilap online kiadása. Az Egyesült Államok a lap szerint valóságos szuperhatalomként állt talpra a gazdasági válságból, mégpedig a világ többi részét megszégyenítő gyorsasággal. A dollár visszanyerte régi nemzetközi rangját, a Wall Street szárnyal, az új energiaforrások belföldi kitermelése pedig függetlenítette az országot a világ többi részétől.
   
A régi-új gazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok ezért visszaszerezte pozícióját a WCI ranglista élén, kiütve onnan és Svájc után a harmadik helyre utasítva vissza az évek óta éllovas Hongkongot. Svájc a harmadik helyről lépett előre a másodikra. Az Egyesült Államok tavaly a második helyen állt. Egyes kritériumok, például a magángazdaság teljesítőképessége, a vállalatok pénzügyi ereje, a munkaerő termelékenysége és vállalatvezetés minősége terén az Egyesült Államok a tavalyi tizenegyedik helyről szökött fel az elsőre. A 2013-as top-10 között még Svédország szerepel a negyedik helyen, (2012-ben az 5. volt), az ötödik helyen pedig Szingapúr áll (2012-ben a 4. volt), majd Norvégia követi a hatodik helyen (8.), Kanada a hetediken (6.), az Egyesült Arab Emirátusok a nyolcadikon (16.), Németország az előző évivel azonos kilencedik helyen és Katar a 2012-eshez hasonlóan a tízediken.
   
Európa összességében lejjebb csúszott a besorolási listán. “Európa gazdaságilag elveszítette a lába alól a talajt és a ranglistán az 1997 óta lecsúszóknak már több mint a felét adja” – írja a jelentés. A 90-es évek végén még a top-30 közé tartozó Spanyolország a 2013-as listán a 45. helyre esett vissza az előző évi 39.-ről. Olaszország négy hellyel a 44.-re esett vissza, Portugália pedig öt hellyel a 46.-ra. Franciaország egy helyezéssel előbbre lépett, de 28.-ként még így is Thaifölddel és Chilével tartozik egy csoportba. Görögország a harmadik legalacsonyabb helyről négy fokozattal lépett feljebb az 54. helyre.
   
Európa visszaesését Stephane Garelli az IMD szakértője az elhibázott euróövezeti krízismenedzsmentnek tulajdonítja: “A strukturális reformokat nem lehet elkerülni. A versenyképesség javulásának azonban a gazdasági növekedés lenne az előfeltétele, a szigorú megszorítások viszont sokhelyütt megbénítják a lakosság aktivitását, holott a jólét megerősítéséhez éppen szociális összefogásra lenne szükség” – mutatott rá. A svájci Lousanne-ben működő IMD gazdasági főiskola 1989 óta állítja össze négy fő értékelési kategóriában több mint 300 kritérium figyelembe vételével 60 ország adatainak bevonásával a világ versenyképességi ranglistáját. A négy értékelési kategória a gazdaság állapota, a politikai irányítás hatékonysága, a magángazdaság teljesítménye, és az infrastruktúra minősége.

SOCIAL BOX