Így születik újjá Amerika ikonikus felhőkarcolója

Az 1974-ben átadott Willis Torony – régi nevén Sears Torony – Chicago és Amerika egyik legismertebb ikonikus szimbóluma, amely korábban csaknem 25 évig viselhette a világ legmagasabb épülete megtisztelő címet 527 méteres magassága miatt. A látogatók a mai napig is sorban állnak, hogy a 103. emeleti kilátón megcsodálhassák a fantasztikus panorámát, ide évente mintegy 1,7 […]

Az 1974-ben átadott Willis Torony – régi nevén Sears Torony – Chicago és Amerika egyik legismertebb ikonikus szimbóluma, amely korábban csaknem 25 évig viselhette a világ legmagasabb épülete megtisztelő címet 527 méteres magassága miatt. A látogatók a mai napig is sorban állnak, hogy a 103. emeleti kilátón megcsodálhassák a fantasztikus panorámát, ide évente mintegy 1,7 millió turista érkezik. Azonban a földszinten érezhetően hiányzik valami, a turisták jönnek és mennek, az itt dolgozók délidőben szintén máshol fogyasztják el az ebédjüket, éjszaka pedig az épület szinte teljesen kihalt.

Ez is jól igazolja, hogy egy épület életciklusában bizony gyakran változnak az igények. Mikor a toronyépület elkészült, akkor egyetlen bérlőre szabták a belső tereket, míg ma egy sokbérlős irodaházról beszélünk. A korábbi tulajdonos ideje időközben lejárt, ráadásul az 1980-90-es években hatalmas irodaterek álltak üresen. A kétezres években az épület lefestését tervezték, hogy csökkentsék az energiafogyasztását. A mostani tulajdonos Blackstone azonban radikális felújítást tűzött ki célul: a mai kor irodakultúráját honosítja meg az épületben, hogy a legmodernebb innovatív körülmények között dolgozhassanak az itt lévő vállalatok.

Az új dizájnt a Gensler alkotta meg, amely egy világszínvonalú, vibráló közeget álmodott a falak közé. A központi elem azonban a földszinti közösségi terek felfrissítése, amely válasz lehet az átalakuló helyi ingatlanpiacra és a versenyképesség megőrzésére. Ugyanis a környékbeli „korosabb” épületeken mindig nagy a nyomás, hogy elérjék a teljes kihasználtságot, ezért sokan profilt váltanak, és lakó- vagy szállodafunkciót telepítenek az ingatlanokba.

A Willis Torony eredetileg úgy épült fel, mint egy erőd, vagyis nem volt kapcsolata a közvetlen környezetével, zárványként funkcionált évtizedeken át, hiszen céges központként egyfajta „uralkodó” attitűdöt vett fel. Az új cél jegyében a lobby tereket megnyitják, a szellős, befogadó közegben éttermek, szórakozási és kiskereskedelmi egységek kapnak helyet.

A bérlők is sokkal kritikusabban megvizsgálják, hogy a munkahelyükön túl milyen kényelmi lehetőségek állnak rendelkezésükre az általuk választott épületekben. Míg az új irodaházak már eleve megépítették ezeket a tereket, a régebbi épületeknek még kell találniuk, hogy hol lehet ezeket a szolgáltatásokat kialakítani a meglévő struktúrában. Ilyen helyszínek, amelyek már a Willis Toronyban is megtalálhatók, a fitneszközpont vagy éppen a konferenciaközpont, de még sorolhatnánk a szükséges funkciókat.

Miután a felújítások befejeződnek, csaknem 30 ezer négyzetméternyi új kiskereskedelmi, gasztró és szórakoztató teret hoznak létre a torony lobby tereiben, 15 ezer m2-nyi területen kínálnak majd kényelmi szolgáltatásokat, és csaknem 30 ezer m2-nyi kültéri helyszínt és kertet létesítenek. Az átalakítás már javában zajlik.

Kép: Shutterstock

SOCIAL BOX