Csökkenhet a munkanélküliség

Idén február-áprilisban 476 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 11 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. Az állástalanok aránya egy év alatt 0,5 százalékponttal csökkent. 3,869 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma egy év alatt, így a foglalkoztatási ráta 1,2 százalékponttal emelkedett a KSH adatai szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében kiemeli: kedvező tendencia, hogy a fiatal, […]

Idén február-áprilisban 476 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 11 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. Az állástalanok aránya egy év alatt 0,5 százalékponttal csökkent. 3,869 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma egy év alatt, így a foglalkoztatási ráta 1,2 százalékponttal emelkedett a KSH adatai szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében kiemeli: kedvező tendencia, hogy a fiatal, 15-24 éves korcsoport foglakoztatási rátája egy év alatt 1,4 százalékponttal nőtt, 216 ezren voltak foglalkoztatottak a korosztályban. Pozitívum a tárca szerint az is, hogy az idősebb, 55-64 éves korcsoport munkavállalóinak az aránya is nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bővülést a munkahelyvédelmi akciótervvel és az eddigi foglalkoztatást elősegítő intézkedésekkel magyarázzák.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője kifejti: a várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben zuhant 11 százalékra a munkanélküliségi ráta február-április között az első negyedévben mért 11,8 százalékról, és jóval alacsonyabb az egy évvel ezelőtti 11,5 százalékos rátánál is. A lendületes csökkenést a foglalkoztatottak számának igen jelentős, az előző háromhavi átlaghoz képesti több mint 51 ezres növekedése okozta, ugyanakkor a foglalkoztatás 58 ezerrel nőtt egy év alatt. A foglalkoztatás növekedését nagymértékben segíthette a közmunkaprogramok felfutása – véli Suppan Gergely. A munkanélküliek száma 32 500-zal csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg csaknem 20 ezerrel mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívak száma egy év alatt 38 300-zal bővült, ezt a Takarékbank elemzője a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételekkel, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával magyarázza, így szerinte a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése. Az aktívak számát növelheti, hogy a korábbi évekhez képest kevesebben jelentkeztek a felsőfokú oktatásba.

Ürmössy Gergely, az ING elemzője kifejtette, hogy tavaly a nyári időszakban magas volt a közfoglalkoztatottak száma, ezt idén véleménye szerint idén nem sikerül meghaladni. Ha a gazdasági teljesítmény valóban fellendül – ez a második negyedéves GDP adatok alapján már látható lesz -, a következő hónapokban is kedvező munkanélküliségi adatokat láthatunk – fűzte hozzá. Suppan Gergely szerint a szezonális hatások, valamint a közmunkaprogramok növekedése miatt a következő hónapokban folytatódik a foglalkoztatás növekedése, míg lassabb mértékben csökkenhet a munkanélküliség. A tavaszi hónapoktól a nyár végéig 10,1 százalékig süllyedhet a munkanélküliségi ráta. A fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év második felétől javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is. Idén összességében a tavalyival némileg kisebb, 10,7 százalékos átlagos munkanélküliségre számít Suppan Gergely, aki szerint a ráta 2014-ben kissé tovább, 10,6 százalékra mérséklődhet.

Ürmössy Gergely szerint is meglepő a munkanélküliségi ráta hirtelen csökkenése, mivel a tavaly június-augusztusi 10,4 százalékos érték óta folyamatosan emelkedett az állástalanok aránya. A szakértő szerint ugyanakkor egyelőre nem lehet trendfordulóról beszélni, és bár a következő hónapokban kis lépésekben 11 százalék alá kerülhet a ráta – köszönhetően a nyári, szezonális munkák felfutásának -, nagy javulás nem várható. Az ING elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a közfoglalkoztatottak száma márciusban nagyjából megegyezett az egy évvel korábbival, és bár egyelőre az áprilisi adatok nem ismertek, valószínű, hogy a közfoglalkoztatás mellett a versenyszférában is kezdenek magukra találni, munkaerő-felvételben gondolkozni a cégek.
 

SOCIAL BOX