Újjászületés a Szabadság tér 10-11. szám alatt

Az épületek felújítási munkáira 2008. április 17-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) illetve a Hérosz Zrt. kötött vállalkozási szerződést. A Hérosz Zrt. által elkészített tervek nem találkoztak az amerikai fél által támasztott – az ingatlancsere megállapodás mellékleteiben rögzített – szeizmikus mozgásokra vonatkozó követelményekkel. A megvalósítás 2009 őszére zsákutcába jutott. A 2010-es parlamenti képviselő […]

Az épületek felújítási munkáira 2008. április 17-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) illetve a Hérosz Zrt. kötött vállalkozási szerződést. A Hérosz Zrt. által elkészített tervek nem találkoztak az amerikai fél által támasztott – az ingatlancsere megállapodás mellékleteiben rögzített – szeizmikus mozgásokra vonatkozó követelményekkel. A megvalósítás 2009 őszére zsákutcába jutott.

A 2010-es parlamenti képviselő választásokat követően Orbán Viktor Miniszterelnök és Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet baráti találkozóján megállapítást nyert, hogy mindkét partner számára fontos az ingatlancsere megállapodás befejezése.

A sikeres végrehajtás érdekében mind az amerikai, mind pedig a magyar fél szükségesnek tartott egy, a tervezési, bonyolítási, műszaki ellenőri feladatokban jártas, a hazai ingatlanpiacon és nemzetközi partnerek körében is elismert, diplomáciai területen otthonosan mozgó, magasan kvalifikált szakemberekből álló projektmenedzsment cég bevonását.
Így esett a választás a DVM groupra, amely az amerikai felet képviselő Overseas Buildings Operations (OBO) munkatársaival egy rövid átfutású koncepció terv kidolgozásában állapodott meg azzal a szándékkal, hogy amennyiben a koncepcionális elképzelés megfelel az amerikai fél igényeinek, a tervezést tovább lehet fejleszteni a megállapodásban meghatározott ütemben és bontásban. Ha azonban már a koncepcióterv elbukik, az ingatlancsere megállapodást politikai szinten kell újragondolni.

Az újraindult tervezési munkák során a magyar partner különös figyelmet fordított az OBO által megfogalmazott követelmények, a műemléki értékmentés és a környezettudatos tervezési, építési szempontok érvényesülésére. A tervezési munkálatok alapját – a hazai és európai jogszabályok és szabványi megkötések mellett – több ezer oldalas Észak-Amerikai követelményrendszer, az OBO által kifejezetten tengerentúli diplomáciai épületekre vonatkozó specifikáció, a DVM group partnerei által összeállított tudományos műemléki dokumentáció (Tóth Tímea – Bor Ferenc), értékvédelmi munkarész (Bende Csaba – Ferencz Zoltán), valamint a LEED előírások jelentették. Az OBO elfogadta az összes tervfázisban szállított terveket, melyek többek között a Kármán Géza és Ullmann Gyula egykori elképzeléseinek megfelelő tetőformát, a homlokzat helyreállítását, a belső lépcsőházak eredeti kovácsoltvas korlátelemeinek felhasználását, külső fény- és jelenlétérzékelős világításvezérlés alkalmazását, csökkentett vízfelhasználást, és nagyarányú anyagújrahasznosítást tartalmaztak. A Hérosz Zrt. 2011-ben bekövetkezett csődje miatt az MNV Zrt. által újfent lefolytatott, meghívásos közbeszerzési pályázatán a nyertes HBM Kft. kapta a megbízást a mélyépítési munkálatok elvégzésére.

A helyszíni munkák 2012. május 22-én kezdődtek meg, a belső szerkezetek bontási munkái, majd az ezt követő mélyalapozás után, a szerkezetépítéssel és a 2013. május 30-ai bokréta-ünneppel az épület jelentős állomáshoz, a szerkezetkész állapothoz érkezett. A kivitelezés az amerikai fél legnagyobb megelégedése mellett folyik – az építkezés pedig várhatóan 2014 első negyedévében ér véget. A bokrétaavató rendezvényen illusztris vendégek méltatták elismerő szavakkal a nagyszabású, nemzetközi jelentőségű projektet: Magyarország képviseletében Németh Lászlóné miniszterasszony, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Márton Péter, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Gombos Balázs, a HBM Kft. ügyvezetője, az Amerikai Egyesült Államok részéről pedig az ügy iránt kezdetektől elkötelezett Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet adott hangot örömének és büszkeségének.

Az ünnepi hangulatot még a kivételesen zord időjárás sem tudta elrontani sőt, különleges atmoszférát teremtett a rendhagyó közeg mellé – a végtelennek tűnő esőzés után, a visszafogott napfényben végül nem csak a felállított bokréta vált beszédesebbé, de még nagyobb hangsúlyt kaptak a megújuló épület egyelőre nyers, ám impozáns, jövőbe mutató formái is.
 

SOCIAL BOX