A magyar startupok a Szilícium-völgybe nyomulnak

Az államtitkár az elmúlt két nap folyamán Berkeleyben a Kaliforniai Egyetemen, San Joséban a US Market Access Centerben, Sunnyvale-ben pedig Plug and Play inkubátornál tett látogatást, illetve felkereste az Ericsson kutatás-fejlesztési központját, és San Matteóban üzleti-innovációs fórumon vett részt. „A szilícium-völgyi inkubátorok azt a segítséget tudják megadni a magyar startup vállalkozásoknak, hogy azok megerősödve tudjanak […]

Az államtitkár az elmúlt két nap folyamán Berkeleyben a Kaliforniai Egyetemen, San Joséban a US Market Access Centerben, Sunnyvale-ben pedig Plug and Play inkubátornál tett látogatást, illetve felkereste az Ericsson kutatás-fejlesztési központját, és San Matteóban üzleti-innovációs fórumon vett részt. „A szilícium-völgyi inkubátorok azt a segítséget tudják megadni a magyar startup vállalkozásoknak, hogy azok megerősödve tudjanak kilépni a globális piacra” – nyilatkozott az államtitkár. Rámutatott: fennáll a lehetőség, hogy a magyarországi induló technológiai vállalkozások versenyében jól szereplő cégek rövidebb időre ki tudjanak költözni a Szilícium-völgybe, hogy elsajátíthassák az ott honos gondolkodásmódot. A Plug and Play inkubátorral egyébként Németország, Csehország, Szlovákia, Spanyolország és Írország állami vállalkozásfejlesztési szervei már kiépítettek hasonló kapcsolatokat.

A San Franciscó-i üzleti fórumon az államtitkár elmondása szerint az amerikai résztvevők részéről nagy figyelem irányult a magyar kormány által két hete bejelentett programra, amely magán- és állami forrásokkal együtt vállalatinkubátorok létrejöttét támogatja. A konstrukció iránt érdeklődés mutatkozott mind a tudás-, mind a tőkerészvétel oldaláról. Kedvező visszhangot váltott ki, hogy a megerősödésükig két éven át támogatandó kezdő technológiai vállalkozásokat maga az inkubátor válogatja ki.

A megbeszélésen magyar résztől Cséfalvay államtitkár mellett Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott igazgatója, Horváth Zoltán, az ELTE dékánja, Reich Lajos, a GE Healthcare elnöke, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) innovációs bizottságának elnöke és Hild Imre, az iCatapult vezetője vett részt. Cséfalvay Zoltán csütörtökön San Joséban megbeszélést folytatott a Flextronics felső vezetésével. Felvetődött, hogy a cég termékfejlesztési központot hozzon létre Magyarországon. „Nyilván ennek a részletei még kidolgozást igényelnek, de a javaslat pozitív fogadtatásra talált mindkét oldalról” – jelentette ki az államtitkár. Rámutatott, hogy a Flextronics több telephellyel is jelen van Magyarországon.

SOCIAL BOX