Egyre népszerűbb a határozott idejű munkaszerződés

Különböző válságkezelési stratégiák rajzolódnak ki régiónként és munkaviszony-típusonként a rugalmas foglalkoztatási formákkal kapcsolatos statisztikákból – derült ki a Randstad által készített Flexibility@Work 2013 elemzésből. Míg Nyugat-Európában például nőtt az önfoglalkoztatók száma, mert az állásukat elvesztők egy része valószínűleg saját vállalkozást alapítva próbált megélni, addig Magyarországon fordított trend látszik: az egyszemélyes cégek számának csökkenésével és a […]

Különböző válságkezelési stratégiák rajzolódnak ki régiónként és munkaviszony-típusonként a rugalmas foglalkoztatási formákkal kapcsolatos statisztikákból – derült ki a Randstad által készített Flexibility@Work 2013 elemzésből. Míg Nyugat-Európában például nőtt az önfoglalkoztatók száma, mert az állásukat elvesztők egy része valószínűleg saját vállalkozást alapítva próbált megélni, addig Magyarországon fordított trend látszik: az egyszemélyes cégek számának csökkenésével és a munkanélküliség növekedésével párhuzamosan egyre többen vállaltak határozott idejű vagy részmunkaidős állásokat.

Ugyan az önfoglalkoztatók számában a legnagyobb visszaesés még a válság előtt történt, de az ilyen munkaviszonyban dolgozók száma később is folyamatosan csökkent, míg minden más rugalmas foglalkoztatási formánál növekedést mértek 2007 után. A tavalyi évben alkalmazottként, határozott idejű szerződéssel már 9,4 százalék vállalt munkát, míg egyszemélyes vállalkozásban csak a foglalkoztatottak 5,7 százaléka dolgozott.

Határozott időre fiatalok, részmunkaidőre nők szerződnek

“A válság két szempontból is segítette a határozott idejű szerződések terjedését: egyrészt a vállalatok így jobban tudtak alkalmazkodni a gyorsan változó gazdasági környezethez, másrészt az álláskeresők a növekvő munkanélküliség elkerülése érdekében nyitottabbá váltak az átmeneti megoldások iránt” – magyarázta a trendeket Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója. Az Eurostat adatai alapján 2012-ben a határozott idejű szerződéssel dolgozó magyarok 70 százaléka azért vállalt ilyen munkaviszonyt, mert nem talált állandó állást.

A határozott idejű szerződést nagyobb arányban vállalják a fiatal munkavállalók: míg a 25 év felettiek közül csak 9 százalék dolgozott ilyen szerződéssel 2012-ben, addig a 15-24 éves korosztályban ez az arány 22 százalék volt. “A határozott idejű szerződéssel dolgozók 13 százaléka a próbaidejét töltötte így tavaly, de ez a munkaviszony egyébként is közelebb áll az Y generáció mobilis fiataljaihoz, akik inkább tanulni és tapasztalatot gyűjteni jelentkeznek egy-egy állásra” – magyarázta Baja Sándor.

A fiatalok között népszerűbbek a részmunkaidős pozíciók is, de a nemek szerinti eltérés még jellemzőbb: míg 2012 végén a magyar férfiak közül csak 4,4 százalék vállalt 8 órásnál rövidebb beosztást, a nőknél 9,7 százalék volt ez az arány. “Mivel a részmunkaidőt gyakran a gyermekek, illetve más rászoruló családtagok gondozása mellett vállalják, az adatok alapján Magyarországon ezt a feladatkört még mindig inkább a hölgyek látják el” – tette hozzá a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

SOCIAL BOX