Zöld fal, természetes klíma

A függőleges irányú növényi kertek nem újkeletűek, mivel az első zöld falat Stanley Hart White amerikai kutató készítette, tervezte még 1938-ban. Ő ihlette Patrick Blanc francia trópuskutatót is a kilencvenes években, hogy modern környezetben is megvalósíthatóvá alakítsa a vertikális növényfal elgondolását. A francia kutató az esőerdőkben figyelte meg, hogy a fán élő, epifita növények tökéletesen […]

A függőleges irányú növényi kertek nem újkeletűek, mivel az első zöld falat Stanley Hart White amerikai kutató készítette, tervezte még 1938-ban. Ő ihlette Patrick Blanc francia trópuskutatót is a kilencvenes években, hogy modern környezetben is megvalósíthatóvá alakítsa a vertikális növényfal elgondolását. A francia kutató az esőerdőkben figyelte meg, hogy a fán élő, epifita növények tökéletesen fejlődnek akár a hatalmas fatörzsek oldalán is, nem csak az ágvillákban, innen jött az ötlet, hogy akár egész falfelületeket is be lehet ültethetni növényekkel. Blanc munkái világszerte hatalmas sikert arattak már 2000-ben, azóta pedig mindenfelé egyre többen hódolnak a vertikális kertészkedés örömeinek.

Az első vertikális kertek még csak kültérben készültek, de mára a technológiák fejlődésének köszönhetően, már beltérben is alkalmazhatóak.A kültérben alkalmazható növények száma igen változatos, hiszen a felület időjárási kitettségének megfelelően, az évelők sokasága áll rendelkezésre. Egy napos, szeles felületre például a varjúháj (sedum) félék, a kövirózsák és más sziklakerti évelők telepíthetőek, míg egy árnyékosabb részre az árnyéki gyeppótlók és évelők tökéletesek, úgymint az ajuga, borostyán, hosta félék, astilbe-k, stb. Egy nagyobb, kb. 25 m2-es, automata öntözéssel ellátott zöld falban mintegy 1500 növény él, tehát saját, komplett kis dzsungelünk is lehet otthon. A függőleges kert, más néven növényfal, zöldfal, biofal egy könnyűszerkezetes, lényegét tekintve önfenntartó növénytársulás, amelyben a szükséges vizet, fényt, oldott ásványi anyagokat egy nagymértékben automatizált rendszer biztosítja a növények számára. A rendszer a hidroponikus növénytermesztés elvein alapszik, azaz a növények nem földben gyökereznek, hanem egy tápoldattal átitatott mesterséges ültetőközegben. A függőleges kert bármekkora felületű és formájú lehet. Megfelelő mesterséges világítás mellett akár természetes fénytől teljesen elzárt helyen, például mélygarázsban vagy metróállomáson is telepíthető. Minden enteriőrbe jól illeszkedik, legyen az irodaház, magánlakás vagy közösségi tér. A növényfal lehet önmagában álló téri elem vagy térelválasztó, de akár falra is szerelhető, az épület falát nem károsítja. Azon kívül, hogy a függőleges kert látványa gyönyörködtet és megnyugtat, élettani hatásai is kedvezőek; tisztítja és oxigénnel látja el a levegőt, mérettől függően ideális párakörülményeket teremt, klimatizál.

A növényfal nem igényel gyakori karbantartást. Optimális esetben csak a tápoldat utánpótlását, valamint a növények esetenkénti metszését kell elvégezni, amihez heti egy-két ellenőrzés elegendő. Maga a szerkezet egy rozsdamentes fémkeretre rögzített, 10 mm vastagságú, páraelzáró műanyag lemezből áll, amire egy speciális, rothadásmentes, nagy nedvszívó képességű, műszálas filc kerül rétegekben. Ez a filc szolgál ültető közegként a növények számára. A szerkezet teljes vastagsága nem több 4 cm-nél, súlya körülbelül 20 kg négyzetméterenként, amit egy lábazati tápoldattartály és egy, vízgépészeti szakemberek által kiépített, automatizált csepegtető öntözőrendszer egészít ki. Az öntözés naponta néhány percig tart és a korszerű szivattyúnak köszönhetően minimális zajjal jár. A világítás az adott hely függvénye, általában nagy teljesítményű, speciálisan növényvilágításra kifejlesztett fémhalogén reflektorok, LED lámpák szükségesek, amik rendkívül energiatakarékosan működnek és hosszú élettartamúak.Egy vertikális kert megtervezése és kialakítása még nem olcsó mulatság, viszont egyszeri befektetéssel több fronton is nyerhetünk vele, hiszen tisztítja a helyiség levegőjét, javítja a klímáját, nyáron hűti a környezetet és hangszigetelő hatású is amellett, hogy szemet gyönyörködtető, különleges látványt nyújt.Egy ilyen zöld fal kialakítása nem túl bonyolult feladat, mindemellett, aki neki szeretne látni, hogy otthon elkészítsen egyet, nem árt, ha kikéri szakember véleményét.

A beltéri megoldásnál, leginkább a trópusi növények jöhetnek szóba. Például a páfrányok, broméliák, pletykák, begóniák, philodendronok, borostyánok, a ficus pumila, illetve a virágzó orchideák, flamingóvirágok, vitorlavirágok, stb. Itt sem gond a függőleges élettérben elhelyezett növények öntözése.

SOCIAL BOX