Munkaerőpiaci statiszta – jó is, meg rossz is

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) június hónapra vonatkozó statisztikája két pozitív rekordot is tartogatott az éles szeműeknek: az egyik az állástalanok, a másik pedig a munkahelyek számával kapcsolatos. Négy és fél éve nem volt ilyen kevés állástalan A nyilvántartott álláskeresők száma júniusban 497 001 fő volt, ami előző hónaphoz képest 18 ezer fős, előző évhez […]

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) június hónapra vonatkozó statisztikája két pozitív rekordot is tartogatott az éles szeműeknek: az egyik az állástalanok, a másik pedig a munkahelyek számával kapcsolatos.

Négy és fél éve nem volt ilyen kevés állástalan

A nyilvántartott álláskeresők száma júniusban 497 001 fő volt, ami előző hónaphoz képest 18 ezer fős, előző évhez viszonyítva pedig 27 400 fős csökkenést jelent. Ennél kevesebben legutóbb 2008 decemberében voltak. Bár a mostani csökkenésben minden bizonnyal nagy szerepe van annak is, hogy soha nem látott intenzitással robbant be idén a közfoglalkoztatás, a programok pedig elsősorban a szakképzetlen állástalanokat szívják fel, amit jól igazolnak a számok is.

Júniusban ugyanis májushoz mérten 10 ezerrel voltak kevesebben, vagyis 248,8 ezren. Az év eleji csúcshoz képest pedig majdnem 100 ezres mérséklődés következett be a közmunkák beindulásának eredményeként. Ezzel párhuzamosan kevesebben lettek a szociális segélyesek (177,4 ezer fő), a tartós munkanélküliek is (164,5 ezer) és az ellátás nélküliek (269,2 ezer) is. Utóbbiak száma egyébként év elején még a 350 ezret közelítette.

Nem fest annyira pozitív képet a helyzet azonban, ha a regisztrált álláskeresők összetételét vizsgáljuk meg. Ahogy arra már múlt hónapban is rávilágítottunk, hiába a jelentős csökkenés a teljes létszámban, az arányok alakulása arra enged következtetni, hogy a közfoglalkoztatás nem segít azokon, akik a munkaerőpiac “perifériáján” tartózkodnak már huzamos ideje. Az állástalanoknak ugyanis 33 százaléka volt júniusban tartósan munkanélküli szemben például a januári 27,5 százalékkal. A tartósan állástalanok száma nem volt képes olyan ütemben visszaesni, ahogy azt a teljes munkanélküli létszám tette. Jelenleg tehát már csak egy hajszálnyira vagyunk a 2008 őszén regisztrált 33,3 százalékos rekordtól. Az álláskeresők 54,2 százaléka egyébként semmilyen ellátásban nem részesül, míg 36 százalékuk szociális segélyre jogosult.

Több mint másfél éve nem volt ennyi új piaci munkahely

Az NFSZ statisztikáinak rendre egyik legérdekesebb része a piac által bejelentett munkahelyek számának alakulása, vagyis a nem támogatott állások. Az elmúlt több mint egy évben minden hónap szinte arról szólt, hogy előző évhez képest elmarad az új munkahelyek száma, egyre kisebb a piac által támasztott igény az új munkaerőre.

Azonban 2013 májusa után a június is növekvő számokat közölt. Míg az ötödik hónapban közel 1200-zal jött létre több munkahely, most a legfrissebb adat már kicsivel több mint 2000-es – pozitív – különbségről árulkodik. Az NFSZ 15 810 álláshelyről számolt be, aminél többet (17 ezret) legutóbb 2011 szeptemberében nyitottak meg a vállalkozások.

Azt, hogy esetleg egy igazi trendforduló előtt állunk, megerősíti az a tény is, hogy a piaci munkahelyek évesített gördülő számának éves bázisú változása is mérséklődő eltéréseket mutat a hónapokon keresztül tartó 18 százalékos mínuszon való stagnálás után.

Ami a támogatott, vagyis a 80-90 százalékban közmunkás pozíciókat illeti, júniusban 23 232 új álláshely jött létre, ami pár százzal több csak az előző havinál, viszont a tavaly júniusit közel 3500-zal haladja meg. Ezzel összességében a munkaügyi hivataloknál 39 042 új munkahelyet jelentettek be.

SOCIAL BOX