Nem túl erős a cégfelvásárló kedv

Az egy évvel ezelőttihez képest javult, a tavaly év végihez képest viszont stagnál a világ legnagyobb vállalatainak felvásárlási kedvét mutató Global M&A Predictor index. A cégek felvásárlási étvágyát jelző előretekintő P/E (ár/eredmény) mutató tavaly júniushoz képest 14 százalékkal emelkedett, tavaly decemberhez képest viszont nem változott. Az ilyen módon törékenynek tekinthető felvásárlási kedv ugyanakkor a felvásárlási […]

Az egy évvel ezelőttihez képest javult, a tavaly év végihez képest viszont stagnál a világ legnagyobb vállalatainak felvásárlási kedvét mutató Global M&A Predictor index. A cégek felvásárlási étvágyát jelző előretekintő P/E (ár/eredmény) mutató tavaly júniushoz képest 14 százalékkal emelkedett, tavaly decemberhez képest viszont nem változott. Az ilyen módon törékenynek tekinthető felvásárlási kedv ugyanakkor a felvásárlási képesség masszív növekedésével párosul, ezért emelkedett tovább a két komponenst ötvöző mutató.

A felvásárlási kapacitást jelző előretekintő adósság/EBITDA-mutató a KPMG felmérése szerint azt valószínűsíti, hogy a cégek adóssághoz viszonyított eredménye az elkövetkező egy évben 13 százalékkal javul. „Hiába mérünk évek óta javulást a cégek felvásárlási kapacitásában, a várható tranzakciók száma és értéke nagymértékben múlik a világgazdasági kilátásokon” – nyilatkozta Tom Franks, a KPMG vállalatfinanszírozásért felelős nemzetközi igazgatója. Ez a bizonytalanság feszültséget szül a cégvezetés és a tulajdonosok között, ha arról van szó, hogyan használják ki pénzügyi lehetőségeiket.

A mostani felmérés szerint a legjobb befektetési helyszínek között található Japánt, ahol a felvásárlási étvágy egy év alatt 24 százalékkal emelkedett, az ehhez rendelkezésre álló források pedig 8 százalékkal gyarapodtak. Hasonlóképpen az Egyesült Államokban a befektetési étvágyat jelző előretekintő P/E mutató 14 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és az elmúlt félévben is 4 százalékkal emelkedett, miközben a felvásárlási kapacitás 20 százalékkal nőtt.

A vállatok óvatosságát jól mutatja, hogy az elmúlt egy évben a felvásárlások volumene 10 százalékkal csökkent, és hasonlóképpen alacsony a felvásárlási érték is. Különösképpen nagy a visszaesés Kelet-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában, de a globális felvásárlási érték – egy rövid év eleji rallytól eltekintve – csökkenő tendenciát mutat. Tom Franks ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az ezer legnagyobb vállalat között az üzleti bizalom több tranzakcióhoz vezet, de a kisebb cégek körében kevés és kis értékű üzletek születnek.

Az egyes szektorok vonzereje nagy változatosságot mutatott az elmúlt egy évben. A legjobban az egészségügy, a nem alapvető fogyasztási javak kereskedelme, valamint az alapanyagszektor teljesített a P/E mutató várhatóan 20 százalék körüli javulásával, de esetükben is igaz, hogy az elmúlt félévben csak viszonylag kicsi javulást voltak képesek felmutatni. Rajtuk kívül csak a telekomszektor és az alapvető fogyasztási javak tudtak némi emelkedést produkálni, miközben például a nyersanyagpiaci cégek várható P/E-je 16 százalékkal csökkent.

Az egészségügy a felvásárlási kapacitást tekintve is vezeti a mezőnyt 54 százalékos forrásnövekedéssel. E tekintetben a második legerősebb szektornak a technológiai cégek bizonyultak, felvásárlási képességük átlagosan 29 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban.

SOCIAL BOX