Twin Peaks-hangulat. Egy 21. századi pajtában nyomják az ipart

A tervező Studio O+A legnagyobb kihívásként azt élte meg: hogyan alakítsa ki a különféle munkaterületek széles variációját a három emeleten, miközben szép és gazdaságos tereket hoz létre. Ha belépünk a tágas és impozáns recepciós térbe, amely letisztult, világos helyiséget formáz, rögtön szembeötlik egy különleges megoldás. Mégpedig egy fekete acélpanel, amely nem csak elválasztó elemként funkcionál, […]

A tervező Studio O+A legnagyobb kihívásként azt élte meg: hogyan alakítsa ki a különféle munkaterületek széles variációját a három emeleten, miközben szép és gazdaságos tereket hoz létre. Ha belépünk a tágas és impozáns recepciós térbe, amely letisztult, világos helyiséget formáz, rögtön szembeötlik egy különleges megoldás. Mégpedig egy fekete acélpanel, amely nem csak elválasztó elemként funkcionál, hanem folytatódik a mennyezeten is, ekképpen egyfajta belépő kapu-elemként működik – ha ezen áthaladunk, akkor beérkezünk a cég munkatereibe. Szimbolikusan és részben valóságosan is ez a különleges megoldás, amely számítógépes kódmintákat jelképez, elkülöníti a fogadórészt a munkaállomásoktól.

Az egyedi gyártású betonból készült recepciós pult kerüli a tradicionális formákat, különleges íveivel az alapanyagától függetlenül egyfajta könnyedséget, lágyságot és játékosságot jelképez. Ha az első tíz másodperc a bűvös választóvonal, hogy a látogató mit gondol az adott cégről, akkor itt igazán meghökkentő élményben lehet része, mintha egy szoborkiállításra érkezett volna, amelyet megkoronáz a recepciós pult fölött függő csillárkompozíció. Szóval, gondolhatja a belépő, itt biztosan különleges szoftvereket gyártanak. Pár lépést haladva tovább pedig feltárul a nyitott irodák már-már klasszikus világa.

Az alagsorban kantin és bár nyújt bensőséges hangulatot az alkalmazottak és a vendégek számára. Az emeleten pedig egy plafonról lógó kandalló és kémény kerül a tér fókuszába, amelyeket kisebb munkaállomások, konferenciaterem és egyszemélyes kabinok, valamint egy kávégép vesznek körbe. A cégközpont egészében egyfajta kettőség uralkodik, hiszen a meghökkentően egyedi termékeket és megoldásokat egy organikus keret veszi körbe, ezért a látogatónak úgy tűnhet, mintha egy vidéki pajtát vagy fészert alakítottak volna át, ahol a régi és az új nagyszerű harmóniát alkot. A hagyományos értékek kiegészülnek tehát a modern kor vívmányaival, mint a technológia, a mobilitás és a rugalmasság.

Az emeleten középen elhelyezett függő kandalló pedig melegséget sugároz, közösséget formál a körötte lévő emberekből, és a helyiség tekintélyes belmagassága és mérete ellenére is családias hangulatot áraszt, ahol nyugodt körülmények között dolgozhatnak a munkatársak. Mintha a tervező iroda saját részére alakította volna ki ezeket a barátságos tereket, ahol tényleg úgy érezhetjük, hogy nagymamáink és nagypapáink hosszúra nyúlt estéken meghitten borozgatnak-beszélgetnek. Bár akkoriban szoftvert még nemigen fejlesztettek.



 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Jasper Sanidad

SOCIAL BOX