Nálunk is lehetne szieszta?

Az egyre melegebb és forróbb nyári hónapok miatt szükség van egy új munkavédelmi szabályozásra – írja a Világgazdaság augusztus 9-i száma. A lapnak erről az Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) ügyvivője beszélt. Kánikula idején a munkavállalónak pihenőidő mellé védőital is jár, ám sajnálatos módon ezt nem minden esetben tartják be a munkáltatók. A szabályozás a hőségben […]

Az egyre melegebb és forróbb nyári hónapok miatt szükség van egy új munkavédelmi szabályozásra – írja a Világgazdaság augusztus 9-i száma. A lapnak erről az Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) ügyvivője beszélt. Kánikula idején a munkavállalónak pihenőidő mellé védőital is jár, ám sajnálatos módon ezt nem minden esetben tartják be a munkáltatók. A szabályozás a hőségben vagy melegüzemekben végzett munka esetén 5-10 perc pihenőidőt ír elő óránként, az ügyvivő szerint ugyanakkor legalább negyedórás pihenőt kellene ilyenkor biztosítani óránként.

Az nem igaz, hogy van felső korlátja a védőital mennyiségének, a jogszabály szerint a munkaadó korlátlan mennyiségben köteles hűsítőt biztosítani az alkalmazottak számára.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy nyilatkozott fontos, hogy a munkavállalók számára a nagy melegben minden enyhítő feltétel biztosítva legyen. Azzal kapcsolatban, hogy valóban szükség lenne új munkavédelmi szabályozásra már erősen szkeptikus volt. A sziesztának Magyarországon nincs hagyománya – magyarázta.

SOCIAL BOX