Egy gumilabdagyárban izzanak a mátrix katonái

Hollandiában nagy divatja van a régi ipari övezetekben, az elhagyott gyárakban, raktárakban kialakított cégközpontoknak. Hiszen a nyitott irodáknak nagyszerű keretet biztosítanak a nagy belmagasságú, hatalmas térrel rendelkező csarnokok. Ezúttal a Virtual Affairs költözött egy efféle épületbe – egy régi gumilabdagyárba –, és mondanunk sem kell, hogy ismét nagyszerű teret komponáltak a tervezők. A cég egyébként […]

Hollandiában nagy divatja van a régi ipari övezetekben, az elhagyott gyárakban, raktárakban kialakított cégközpontoknak. Hiszen a nyitott irodáknak nagyszerű keretet biztosítanak a nagy belmagasságú, hatalmas térrel rendelkező csarnokok. Ezúttal a Virtual Affairs költözött egy efféle épületbe – egy régi gumilabdagyárba –, és mondanunk sem kell, hogy ismét nagyszerű teret komponáltak a tervezők. A cég egyébként komplex internetes szolgáltatást nyújt a honlaptervezéstől kezdve az online marketingstratégiákon át a mobilalkalmazásokig. Különösen a bank- és a biztosítási szférában gyűjtögetik eredményesen az ügyfélskalpokat. Az 1997-es alapítás óta ma már 150 alkalmazottjuk van Amszterdam mellett Rotterdamban és Szófiában is.

A Studiomfd számára igazi kihívásnak bizonyult egy egységes belsőépítészeti koncepcióval megtölteni a hatalmas csarnokot, ezért természetesen ők is az egyterű iroda opcióját valósították meg. A dizájner cég ars poeticája egyébként, hogy ők nem irodákat, házakat, üzleteket terveznek, hanem a tevékenységre fókuszálnak, így munkatereket, élettereket, eladási tereket hoznak létre, ahol az adott tevékenység sikeres lehet. Ilyen nézőpontból közelítették meg ezt a csarnokot is. Mint méhek a kaptárban, az alkalmazottak szabadon járhatnak-kelhetnek íróasztalaik és a hosszúkás piknikasztalok, tárgyaló szobák között. Így aztán valóban mindenki az otthoni kényelemben és atmoszférában töltheti a munkaidejét. Ez a látszatra szervezetlen otthon-hangulat kitűnően illeszkedik az épület indusztriális adottságaihoz.


Már a recepciós pult fekete tömbje mellbevágó látványt nyújt a látogató számára, különösen a mögötte elhelyezett piros paneltömb a hatalmas tenyérnyommal, amely egyrészt ide orientálja a belépőt, másrészt ez a nyom azt is jelezheti, hogy a végtelen kibertérben, internetes világban mi is hagyhatunk egy kis jelet magunk után. Persze kevésbé filozofikus a dizájn, mégis jó érzéssel tölthet el minket ez a mátrixos hangulat. A toalett és a zuhanyzó piktogramjai meglehetősen nyers hatást eredményeznek, de hát ahol a szükség törvényt bont, ott nincs idő lacafacázni, plusz ehhez a „konténerhangulathoz” kitűnően illik. Aztán a recepciótól jobbra kinyílik a végtelen tér, és mintha egy nyüzsgő piacra kerültünk volna, ahol a projekteket, terveket, ötleteket, gondolatokat szabadon adják-veszik, a látszólagos káosz mögött a felszabadult és kreatív munkaerő lendületes és valódi teljesítménye áll. A közmondás kissé elferdítve úgy szólhatna itt: a loftos levegő szabaddá tesz.

 

 

SOCIAL BOX