Csúcstechnológiával az ittas sofőrök ellen

Az ittas vezetés a világ minden táján probléma, csak vannak, ahol jobban tolerálják, míg másutt kevésbé. Nem nehéz azonban belátni, hogy az alkoholos autózás komoly veszélyeket hordoz magában, ezért tény, hogy tenni kell ellene, amit a tengerentúlon az autóba épített érzékelőkkel kívánnak megcselekedni. Az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) feje, David Strickland körlevélben kérte […]

Az ittas vezetés a világ minden táján probléma, csak vannak, ahol jobban tolerálják, míg másutt kevésbé. Nem nehéz azonban belátni, hogy az alkoholos autózás komoly veszélyeket hordoz magában, ezért tény, hogy tenni kell ellene, amit a tengerentúlon az autóba épített érzékelőkkel kívánnak megcselekedni.

Az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) feje, David Strickland körlevélben kérte a nagyobb autógyártók vezérigazgatóit, hogy dolgozzanak ki egy olyan rendszert az autókba, mely mely megakadályozza, hogy az ittas vezető útra kelhessen a járművével. Strickland szerint ez a lehetőség nagyon-nagyon ígéretes lehet és szerinte van körülbelül öt év arra, hogy ebből realitás legyen.

Az ötös szám azért is fontos, mert a lehetőségek kutatása még 2008-ban kezdődött, amikor a Kongresszus 5,3 millió dollárt adott a projektre, most pedig újabb forrásokat szabadít fel, de a Detroiti Nagy Hármas is beszáll a költségekbe. Strickland szerint még ebben az évben bemutatnak majd egy olyan koncepciót, mely érintés- és lélegzetalapú felismerést támogat és drámaian hatékony lehet. Ez azért is fontos, mert a tengerentúlon évente 10.000 ember hal meg olyan balesetekben, mely az ittas vezetésre vezethető vissza, illetve ennek többszöröse a sérültek száma. 

SOCIAL BOX