Többet keresnek átlagosan a magyarok

Idén január-júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 228 200 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 239 400, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 219 100 forintot kerestek. A bruttó átlagkeresetek a versenyszférában 3,3 százalékkal, a költségvetés területén – a közfoglalkoztatás súlyváltozásának hatását kiszűrve – 4,6 százalékkal emelkedtek. A […]

Idén január-júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 228 200 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 239 400, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 219 100 forintot kerestek.

A bruttó átlagkeresetek a versenyszférában 3,3 százalékkal, a költségvetés területén – a közfoglalkoztatás súlyváltozásának hatását kiszűrve – 4,6 százalékkal emelkedtek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében az adatok ismertetésén túl kifejtette, hogy a júniusi 1,9 százalékos éves inflációval számolva 3,1 százalékkalért többet a keresetünk reálértelemben. Emellett pedig a folyamatosan növekvő reálkereset fontos hajtóereje a fogyasztói kiadások élénkülésének, mely a gazdasági növekedés szempontjából kiemelt jelentőségű. 

SOCIAL BOX