Drága lesz pénzt felvenni és átutalni

A megemelt tranzakciós illeték ősztől minden korábbinál jelentősebb áremelésre kényszerítette a bankokat. Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából (ATM) felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie. (Egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség.) Ebből átlagosan 405 […]

A megemelt tranzakciós illeték ősztől minden korábbinál jelentősebb áremelésre kényszerítette a bankokat.

Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából (ATM) felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie. (Egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség.) Ebből átlagosan 405 forint az átlagos tranzakciós díj, ami az államhoz kerül – írja a hvg.hu számításokra hivatkozva. A díjemelkedés mértékét jellemzi, hogy a fenti példánál maradva, a saját ATM 2013 februárjában (tehát az illeték bevezetésének hatására) még „csak” 73 százalékkal volt drágább a korábbinál.

Különösen sokba kerül, ha valaki a bankpénztárban akar hozzájutni a saját pénzéhez. A készpénzkifizetés most még hatezer forintos felső díjkorlátját 250 ezer (!) forintra emeli a Volksbank. Másutt viszont egyáltalán nincs korlát. Igaz, a tavalyi 30 számlacsomagból idénre nyolc marad, melynél egy tranzakció ingyenes és öt, amelynél kettő bankpénztári tranzakció is az.

Jelentősen nőnek a saját bankon kívüli átutalások költségei is – írja azenpenzem.hu. Míg 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, őszre ötre fogyatkozott az ingyenes lehetőséget biztosító számlák száma – de ezeknél is kemény elvárásoknak kell megfelelni (a jövedelem, a befektetés vagy éppen a számlahasználati aktivitás terén).

Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba került, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. Őszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek (a kedvezményeket is figyelembe véve).