A hazai startupok legőrültebb munkahelyei

1. Római part Még az átkos rendszerben is virágzottak a dunai csónakházak, fiatalok ezrei keresték fel a folyópartot. Ma már a kultikus Római parton bezárnak a csónakházak, a Dunában nem lehet fürödni, a mobilgát pedig majd jótékonyan eltakar. De azért nyaranta és tavasszal meg ősszel virágzanak a jó kis vendéglők, sörözők a parton. Szóval érdemes […]

1. Római part

Még az átkos rendszerben is virágzottak a dunai csónakházak, fiatalok ezrei keresték fel a folyópartot. Ma már a kultikus Római parton bezárnak a csónakházak, a Dunában nem lehet fürödni, a mobilgát pedig majd jótékonyan eltakar. De azért nyaranta és tavasszal meg ősszel virágzanak a jó kis vendéglők, sörözők a parton. Szóval érdemes volna egy startupnak kitelepülni a Dunára. Akár a legmenőbb trópusi üdülőhelyeken, cölöpökre vert bungalókban rendezhetnék be új irodájukat, ahol minden csapatnak egy-egy bambuszházikó dukálna, és csónakokkal kereshetnék fel egymást a divíziók, miközben a főnökség egy hajón felügyelné a vízivilágot. Ha egy-egy projekt sürgős beavatkozást igényel, akkor egy kiszuperált rendőrcsónakkal villámgyorsan elérhetnék az adott projektben érdekelt kollégákat, hogy a virtuális valóság mellett fizikai életnagyságban is összehozzák őket egy-egy mítingre. A nemek egyenlősége nevében a naponta elromló motorcsónakot a hölgyek javítanák, míg a bungaló széttöredező bambuszfalát az urak foltozgatnák. A tárgyalók egyébként a mólók lehetnének. A kantin maga a vigalmi negyed a vendéglátó helyekkel, amelyek nomád munkahelyként is működnének. Bár az kétséges, hogy a kreatív munkát mennyire támogatná öt sör és három kisunikum. Mindenesetre a hotspot a helyi fogalmak szerint nem holmi vezeték vagy drót, hanem két deci pálinka.

2. Erzsébet-kilátó

Ez aztán a fenntartható, környezetbarát és zöld iroda. Szabad embereknek szabad levegőn szabad munkavégzés. Az y-generáció álma, ahol egy sárkányrepülővel igazán nagyot lehet dobbantani. Az alsó szinten található körfolyosó nagyszerű helyszíne lehetne az egyterű irodának. Ha meg valaki intimszférát keres, akkor legfelül a torony tetején megtalálja az idilli csendet. Látványból, inspirációból nincs hiány, Budapest építészeti öröksége az ő szürkeállományát ösztönözné. Közösségi tevékenység lehetne egy laza kis túra vagy a libegő. Utóbbit egy-egy mítingre ki is bérelhetné a cég, ahol a föld fölött lebegve néhány méterrel valóban unikális gondolatok törhetnének a felszínre. Az ötletbörze jegyében mindenki az éppen vele szembe elhaladó munkatárs fejéhez vágna egy gondolatot, és így tovább. Valamennyit felvennék diktafonra, majd műhelymunka keretében kiértékelnék a föld fölött született ötleteket. Közösségi ebéd a lángossütőnél vagy a piteárusnál. Télen forralt bor, nyáron hütött sör a legfőbb inpsiráció. És persze a vállalati jótékonykodás nevében szemetet lehetne gyűjteni az erdőben, vagy havat lapátolni.

3. Kőbányai alagútrendszer

A kőbányai alagútrendszer Budapest egyik kiaknázatlan nagy lehetősége, amely valóban világhírű turisztikai atrakció lehetne. Reméljük, lesz is. Mindenesetre a 33 kilométer hosszú földalatti járatrendszer egy bevállalós startup számára igazán extrém körülményeket biztosítana. Egy komplex bicikliarzenált állítanának rendszerbe, azzal tudnák a különböző tárgyalókat és közösségi tereket megközelíteni a munkatársak, amúgy is manapság canga nélkül nincs y-generáció. Sőt, csapatépítő tréningek keretében vagy csak levezetésként egy-egy túraverseny is beleférne. Talán egy mobilalkalmazásokra specializálódott cégnek jönne jól a vakond-úthálózat, itt kifejleszthetnék a térerő nélküli telefonálás technológiáját. Özönlenének a föld alá az üzleti angyalok meg a kockázati tőketársaságok képviselői. A mintegy 180 ezer négyzetméternyi terület a budapesti startup hub szerepét is betölthetné, sőt ez lehetne Európa legújabb látványossága. Az a kis Atomium meg a többi piszlicsáré építmény – Louvre, Colosseum, Escorial – elbújhatna a kőbányai malátaközpont mellett. Sőt, mivel a különleges rendszer múltja kötődik a Dreher Sörgyárakhoz, ezért egy boltozatos és fenomenális látványsörfőzdét is ki lehetne alakítani, amely valóban megfelelő közösségi tér és inspiráló közeg lenne az y-generáció ifjú tagjainak. De vannak még itt elárasztott tárnák, gótikus kápolnának beillő hatalmas terek, ahová búváriskolák, újdonsült szekták és mindenféle önjelölt zseni költözhetne. És persze lenne saját bejáratú, házi romkocsma is. Ez azért elég döntő szempont.

 

folytatjuk
 

SOCIAL BOX