A budapesti irodapiac újabb sikere! A Science Park megkapta a BREEAM minősítést

Magyarországon az AIG/Lincoln úttörő szerepet vállalt a környezettudatos épületek meghonosításában, ennek fényes bizonyítéka, hogy 2006-ban a Quadrum irodaház már a tervek alapján megkapta a BREEAM „very good” minősítést. A Heitman és az AIG/Lincoln céltudatos tevékenységének eredményeként most pedig a Science Park is megkapta a BREEAM in Use „Very Good” minősítést – ráadásul Közép-Kelet-Európában egyedülálló módon […]

Magyarországon az AIG/Lincoln úttörő szerepet vállalt a környezettudatos épületek meghonosításában, ennek fényes bizonyítéka, hogy 2006-ban a Quadrum irodaház már a tervek alapján megkapta a BREEAM „very good” minősítést. A Heitman és az AIG/Lincoln céltudatos tevékenységének eredményeként most pedig a Science Park is megkapta a BREEAM in Use „Very Good” minősítést – ráadásul Közép-Kelet-Európában egyedülálló módon mindhárom lehetséges kategóriában: az épület (asset), az üzemeltetés (building managment) és a bérlői gyakorlat (occupier managment – Ericsson) tekintetében is.

A minősítés elnyerése érdekében 2012-ben elvégezték az irodaház teljes körű energetikahatékonysági rekonstrukcióját, amelynek során kicserélték a teljes épületfelügyeleti rendszert, és átalakításra került a gépészeti rendszer is. Mindezek eredményeként a 2013 első negyedévében mért értékek alapján az épület téli gázfogyasztása közel 60 %-kal, a közös területek elektromos fogyasztása pedig közel 10 %-kal csökkent. Az épületen végrehajtott egyedi megoldásoknak köszönhetően az energia- és a költségmegtakarításon túl az irodaház környezetterhelése is drasztikusan csökkent.

A közel 30.000 m2 területű Science Park – 2004-es átadása óta – 95 %-os kihasználtsággal működik. A legnagyobb bérlő a komplexumban az Ericsson – a vállalat budapesti kutatás-fejlesztési központja kapott itt helyet –, amely 2012-ben bővítette és egyben meg is hosszabbította bérleti szerződését. A vállalat vezérigazgató-helyettese, Jakab Roland szerint a helyszín kiválasztásakor fontos szempont volt az egyetemek közelsége, a zöld környezet, a kiváló közlekedés és az, hogy az épület üzemeltetője teljes mértékben az igényeikre szabta az épületrészt. Az Ericsson 2009-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 5 év alatt 40 %-kal csökkentse szénlábnyoma intenzitását. Ezt a vállalást sikerült négy év alatt megvalósítania, elsősorban termékkínálatuk egészére alkalmazott szisztematikus fejlesztések révén, valamint a termékeik energiahatékonyságának növelésének köszönhetően. Az Ericsson világszerte a „Technology for Good” víziójának megvalósítására törekszik. Tudásával és innovációival globális kihívásokra kíván megoldást nyújtani, és egy fenntarthatóbb világ létrehozásán munkálkodik. Az Ericsson környezetvédelem iránti elkötelezettsége nagymértékben hozzájárult a Science Park sikeréhez.

A Science Park BREEAM minősítése különleges értékkel járult hozzá a már meglévő kényelmi szolgáltatásokhoz: az épületen belül található étterem, kávézó, fedett dohányzó, kerékpártároló, parkoló és autómosó is.  Az irodaház zöld övezetben található, gyalogosan és tömegközlekedéssel egyaránt könnyen megközelíthető, ezen jellemzők mind hozzájárulnak a környezetkímélő közlekedés és az egészséges munkahelyi környezet kialakításához, amelyek fontos összetevői a fenntarthatóságot célul kitűző épületek megvalósításának.

SOCIAL BOX