Magyarország helye a régióban – újabb RICS-rendezvény

A nagy sikerű, teltházat hozó rendezvényen a kerekasztal-beszélgetést Hermán Róbert MRICS moderálta. A „Befektetések Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban” témára fókuszáló beszélgetésen számos illusztris szakember vett részt, így Ioannis Ganos MRICS, Bluehouse Capital (Görögország), Adrian Karczewicz, Skanska (Lengyelország), Marco Kohla MRICS, Immofinanz (Ausztria), Martin Nemecek, CPI Group (Csehország) és Tim O’Sullivan MRICS, CBRE (Magyarország) osztotta […]

A nagy sikerű, teltházat hozó rendezvényen a kerekasztal-beszélgetést Hermán Róbert MRICS moderálta. A „Befektetések Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban” témára fókuszáló beszélgetésen számos illusztris szakember vett részt, így Ioannis Ganos MRICS, Bluehouse Capital (Görögország), Adrian Karczewicz, Skanska (Lengyelország), Marco Kohla MRICS, Immofinanz (Ausztria), Martin Nemecek, CPI Group (Csehország) és Tim O’Sullivan MRICS, CBRE (Magyarország) osztotta meg tapasztalatait. Átfogó képet kaphattunk a régiós ingatlanpiacról, az egyes országokban jelenlévő befektetők terveiről, miközben az ingatlanpiaci folyamatokat az általános gazdasági klíma és várakozások alapján is értékelték.  A fő témák között szerepeltek többek között a hozamok, az ingatlanárak, az ingatlanügynökségek szerepe a tranzakciókban és hogyan hozzunk létre sikeres leányvállalatokat.

A RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) egy professzionális ingatlanszolgáltatásokat nyújtó szakemberek alkotta nemzetközi egyesület több mint 100.000 taggal. Az intézményt 1868-ban alapították az Egyesült Királyságban, mint a Földmérők Intézetét. Az angolszász országokon kívül a szervezet az RICS elnevezést használja. Az RICS 1980-ban jelentette meg először ingatlanértékelési és értékbecslési kódexét (The Red Book), amelyet a multinacionális cégek és a pénzintézetek nemzetközi viszonylatban is elfogadnak.

A RICS tagjait MRICS-nek (member of RICS) vagy FRICS-nek (fellow of RICS) hívják, amelyet a nevük után használhatnak. Azok válhatnak taggá, akik diplomát szereznek a RICS által világszerte akkreditált mintegy 400 képzés egyikén, majd megfelelő szakmai gyakorlatra tesznek szert. A nagyobb szakmai eredményeket elért tagok (MRICS) pedig a FRICS elnevezésre pályázhatnak. Magyarországon is van RICS által akkreditált egyetemi képzés, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara biztosít posztgraduális formában.

Hazánkban 1997-ben alakult meg a helyi szervezet, amelyet Baross Pál 2011 végéig közel 5 éven át vezetett. A RICS Magyarország az elmúlt években sokat fejlődött, hiszen a hagyományos ingatlan értékbecslői, projektmenedzsmenti és ingatlankereskedelmi fakultások mellett megalakultak a vállalati ingatlangazdálkodási, a környezettudatos ingatlanfejlesztési és pénzügyi-befektetői szakágak is, hogy a globális ingatlanpiachoz szükséges egyre differenciáltabb minőségi szakértelem Magyarországon is rendelkezésre álljon.
 

SOCIAL BOX