Megfontoltak pénzügyeikben a kisvállalkozások

A hazai mikro- és kisvállalkozások 43 százaléka a fejlesztések elhalasztásával, 32 százalékuk pedig banki hitelfelvétellel reagálna arra a helyzetre, ha fél éven belül tőkehiánnyal kellene szembenézniük – derül ki az OTP Ingatlanlízing kutatásából. A nyolcszáz cég megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók közel fele ezt a két kiemelt stratégiát alkalmazná a pénzügyi zavara kezelésére. Az […]

A hazai mikro- és kisvállalkozások 43 százaléka a fejlesztések elhalasztásával, 32 százalékuk pedig banki hitelfelvétellel reagálna arra a helyzetre, ha fél éven belül tőkehiánnyal kellene szembenézniük – derül ki az OTP Ingatlanlízing kutatásából. A nyolcszáz cég megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók közel fele ezt a két kiemelt stratégiát alkalmazná a pénzügyi zavara kezelésére.

Az egyértelmű visszalépést jelentő megoldások, mint a termelés visszafogása, vagy a vállalat vagyontárgyainak értékesítése jóval kevésbé bizonyultak népszerűnek, ezeket a lehetőségeket csak a megkérdezettek 10, illetve 16 százaléka választotta. A megkérdezettek 7 százaléka más vállalattól venne fel kölcsönt a tőkehiány orvoslására.

Mindezek mellett nagyon sok olyan vállalatvezető volt – 40 százalék – aki egyéb megoldással is menedzselné a vállalatánál fellépő pénzügyi gondokat. „A felmérés tanulsága, hogy a hazai kis- és mikrovállalatok vezetői felkészültnek tűnnek a lehetséges pénzügyi problémákra. Másik pozitívum, hogy az átmeneti gondok kezelésekor elsősorban olyan megoldásokat terveznek alkalmazni, amelyek kevésbé veszélyeztetik cégük jövőbeli fejlődési lehetőségeit” – hangsúlyozza Virág Attila, az OTP Ingatlanlízing vezérigazgatója.

Ellenkező helyzetben, a vállalatnál esetlegesen keletkező többletpénz hasznosításakor is tudatosság jellemzi a kis cégek vezetőit: tízből kilencnek van konkrét terve arra nézve, mire használna fel a cégnél termelődő likviditási többletet. Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy jelen gazdasági helyzetben a magyar mikro-és kisvállalati szektor számára inkább a likviditás hiánya jelenti a problémát, semmint a likviditási többlet megfelelő hasznosítása. Ennek ellenére a mikro és kisvállalati vezetők 35 százaléka látja úgy, hogy vállalkozása képes lesz likviditási többletet termelni a következő félévben.

Ami a konkrét terveket illeti, a likviditási többletet váró vállalatvezetők hattizede azt tervezi, hogy cége fejlesztésekre, beruházásokra fordítja azt. Egynegyedük inkább saját korlátain lazítana: 24 százalékuk korábbi hiteleit váltaná ki, vagy legalábbis csökkentené azok mértékét. További 8 százalék banki befektetésekben fialtatná az összeget, míg csupán 7 százalék válaszolta azt, hogy nem tenne semmit a likviditási többlettel. „A felmérésből tükröződő, erősödő pénzügyi tudatosság a gyakorlatban is tapasztalható: a kisvállalatok vezetői mind inkább keresik a számukra leginkább megfelelő pénzügyi termékeket, megoldásokat” – véli Virág Attila. Ennek köszönhetően többek között az ingatlanlízing felfutására is lehet számítani a közeljövőben, hiszen az a mikro- és kisvállalatok számára a működéshez szükséges üzleti típusú kis ingatlanok vásárlására jelent rugalmas és kedvező megoldást. „A megfelelő ingatlan megléte a strukturált üzletvitel egyik alapja – ezt egyre többen fedezik fel, ahogy azt is, hogy ingatlanlízinggel ennek megteremtése már könnyedén elérhető” – mondja az OTP Ingatlanlízing vezérigazgatója.