A funkcionális iroda is hozzájárul az OTP LAB eredményeihez

Fischer Andrást, az OTP LAB vezetőjét kérdeztük, hogyan váltották be a terek a hozzájuk fűzött reményeket? F.A.: Az OTP LAB küldetése, hogy mindkét említett célcsoport számára keretet teremtsen az innovációra, kiaknázva a bank versenyképességi potenciálját. A tervezéskor az vezérelt minket, hogy egy inspiráló és sokrétű funkciókkal bíró teret hozzunk létre. Az eddigi tapasztalatok alapján kedvelt és […]

Fischer Andrást, az OTP LAB vezetőjét kérdeztük, hogyan váltották be a terek a hozzájuk fűzött reményeket?

F.A.: Az OTP LAB küldetése, hogy mindkét említett célcsoport számára keretet teremtsen az innovációra, kiaknázva a bank versenyképességi potenciálját. A tervezéskor az vezérelt minket, hogy egy inspiráló és sokrétű funkciókkal bíró teret hozzunk létre. Az eddigi tapasztalatok alapján kedvelt és hasznos helyet alkottunk.

Büszkék vagyunk a két lezárt startup programra, ahol 3-3 hónapon át összesen 17 magyar és külföldi céggel dolgoztunk. Ilyenkor szinte minden asztal foglalt. A tárgyalók és a telefonszobák kihasználtsága is nagyon magas.

Fontos még kiemelni a leánybankjaink számára tartott képzéseket, amelyeknek szintén az OTP LAB ad otthont. Az előadótermünk pedig különböző workshopok, fintech meetupok, sajtótájékoztatók (Apple Pay) és nemzetközi startup rendezvények (Startup Safari) helyszínéül is szolgált már.

A felhasználók részéről milyen visszajelzések érkeztek?

F.A.: A kollégák inspiráló közegnek tartják az irodánkat, és ki is használják az adottságait. A külsős partnerek szerint pedig hiánypótló volt egy ilyen tér létrehozása az OTP Bank számára.

Az első nyilvános rendezvényünkre 2017-ben a legmagasabb vezetői szintekről is érkeztek vendégek. Akkor még szokatlannak tűntek a tágas terek, a nyitott iroda, a sok whiteboard, a közösségi konyha. Mostanra azonban a kollégák örömmel jönnek hozzánk, a nálunk tesztelt bútorokat és a tervezési megközelítést az OTP más irodái is átvették.

A nagy előadónkat és a tárgyalókat a bankból bárki lefoglalhatja. Több projektnek, design sprintnek, tréningnek adtunk otthont, de volt már példa meccsnézésre is.

Az OTP LAB fókuszterületei – a belső innovációs hálózat, az innovációs labor, és a külső innovációs ökoszisztéma és partnerségek –  milyen eredményeket hoztak az indulás óta?

F.A.: 2018-ban nyitott a készpénzmentes Innovációs fiók, aminek tervezésétől a megnyitásáig 9 hónap telt el. Ez folyamataiban, üzleti modelljében és a kinézet tekintetében is különbözik a többitől. A kollégák mobil eszközökön dolgoznak, digitális prospektusokat használunk, a gyorsan elintézhető ügyekhez pedig álló pultokat biztosítunk. Az itt tesztelt eszközöket és szolgáltatásokat később más fiókokra is szeretnénk kiterjeszteni.

Egy másik jelentős eredmény, hogy a belső innovációs programunk keretében megrendezett Ötletverseny 1600 munkatárs érdeklődését keltette fel, akiktől több mint 200 ötlet érkezett be. Ezek közül az egyik például az Innovációs fiókban megvalósult ügyfél tablet.

Szintén említésre méltó a startup programunk, amit idén már önállóan szerveztünk. Erre több mint 300 cég jelentkezett 65 országból. Közülük 9 érettebb fázisú startuppal valósítottunk meg pilotot. Többségükkel a 3 hónapos kísérleti időszak után is folytatódik a közös munka, a hosszú távú partneri lehetőségek azonosítása. A mentori támogatás alkalmat adott munkatársainknak az innovatív technológiák gyakorlati kipróbálására, és jelentős motiváló erővel hatott. Többen a szakmai pályafutásuk eddigi egyik legizgalmasabb projektjeként értékelték ezt az időszakot.

Az Év Irodája Verseny indulói értékes tapasztalatokkal rendelkeznek, ami komoly segítséget nyújthat azok számára, akik most készülnek egy hasonló projektre. Az OTP LAB esetén volt olyan pont a tervezés vagy a kivitelezés során, amit a ma már máshogyan szerveznétek?

F.A.:Természetesen, utólag jó néhány olyan megoldással találkoztunk, amit szívesen látnánk a saját irodánkban, ugyanakkor ez sok esetben büdzsé kérdése is. Az OTP LAB design koncepciója a városi dzsungel. Ebből adódóan például sok cső fut a plafonon, ami jól fest, de meglehetősen hangos.

Ezen kívül két digitális megoldás különösen tetszik, ami nálunk nem valósult még meg: az egyik a retina azonosítás belépéskor, a másik pedig a tárgyalók foglaltságának jelzése a tárgyalók ajtóiban.

A LAB működése önmagáért beszél. Terveztek még ehhez hasonló irodákat?

F.A: Jelenleg épül az OTP Bank központi irodaháza a Madarász Viktor utcában, ahova idővel a legtöbb munkatársunk átköltözik majd, így fejlesztés szempontból ez az iroda van fókuszban. Emellett jelenleg is dolgozunk olyan projekteken, amelyek jövőbe mutató és legfőképp magas hozzáadott értéket képviselő megoldásokat jelentenek majd a bank és az ügyfeleink számára.

SOCIAL BOX