Új ikon az égen! Ez a felhőkarcoló most ronda vagy szép?

A Maas folyó partján nagy ünnepségre készültek Rotterdam lakói, hiszen novemberben átadták Hollandia legnagyobb ingatlanfejlesztését, a „De Rotterdam” névre hallgató – három egymáshoz kapcsolódó – felhőkarcoló-csoportot, amely egyfajta második városközpontként készült el a holland kikötővárosban. Az OMA által tervezett épület vegyes funkcióban üzemel majd, hiszen lakások, irodák és számos kiskereskedelmi egység kap benne helyet. A […]

A Maas folyó partján nagy ünnepségre készültek Rotterdam lakói, hiszen novemberben átadták Hollandia legnagyobb ingatlanfejlesztését, a „De Rotterdam” névre hallgató – három egymáshoz kapcsolódó – felhőkarcoló-csoportot, amely egyfajta második városközpontként készült el a holland kikötővárosban. Az OMA által tervezett épület vegyes funkcióban üzemel majd, hiszen lakások, irodák és számos kiskereskedelmi egység kap benne helyet. A komplexum egyes blokkjait gyalogos övezet köti össze, és így alkot egységes képet. A lakásokba az újdonsült tulajdonosok 2014 elején költözhetnek be. Ha beindul a full üzemmód, akkor várhatóan naponta mintegy 5000 ember tartózkodik majd egyszerre az épületben.

Néhány adat: a 162 ezer négyzetméternyi összterületből 72.000 m2-nyi az iroda, 34.500 ezer m2-nyi területen 240 lakást alakítottak ki, emellett egy 278 szobás hotelt is átadnak, valamint számtalan üzletben vásárolhat majd a nagyérdemű. A 44 szintes, 150 méter magasra nőtt ingatlanegyüttes a kikötő arculatát jelentős mértékben befolyásolja és meghatározza. Bár látszólag szilárd építményről van szó, az egyes, eltolt blokkok egy állandóan változó megjelenést biztosítanak, vagyis jelzik, hogy egy kikötőben mindig történik valami, mindig minden átalakul, fejlődik satöbbi. A fejlesztők szerint a kitartás diadala ez a komplexum, ugyanis 2009-ben kezdték el a projekt megvalósítását, és most lett kész.

Az ingatlanegyüttes külső arculata meglehetősen puritán, ami a mai extravagáns építészeti irányzatok mellett egy szürke kubustengernek tűnik. Persze az egyszerűség nem hátrány a sok őrült ötlet mellett, de azért alfába nem kéne lemenni. Állítólag ez Rotterdam új ikonikus színfoltja. Látszólag inkább a reménytelen uniformizálódás diadala ez, sem mint az individualizmus mintaképe. Biztos szép a kilátás, és van mikró is, de azért vannak ennél klasszabb helyek is.

 

Fotók: OMA