BDO: 7 százalék feletti növekedés, 147 országra kiterjedő működés

A BDO mind az európai, mind a közel-keleti piaci régióban 7 százalék feletti növekedést ért el, az előbbi területen a Szlovákiában, Örményországban és Norvégiában, míg az utóbbiban a Jordániában és Katarban működő irodák teljesítettek kiemelkedően. Az amerikai kontinensen 6,6 százalékos volt az összpiaci bővülés, amihez a karibi és latin-amerikai térség kétszámjegyű gyarapodással járult hozzá. A […]

A BDO mind az európai, mind a közel-keleti piaci régióban 7 százalék feletti növekedést ért el, az előbbi területen a Szlovákiában, Örményországban és Norvégiában, míg az utóbbiban a Jordániában és Katarban működő irodák teljesítettek kiemelkedően. Az amerikai kontinensen 6,6 százalékos volt az összpiaci bővülés, amihez a karibi és latin-amerikai térség kétszámjegyű gyarapodással járult hozzá.

A Távol-Keleten tapasztalt 4,3 százalékos növekedés motorjai az indonéz, szingapúri és a kínai irodák voltak. Ez utóbbi piacon 2014-ben is tovább tart majd a lendület, a BDO Li Xin társaság ugyanis ma a kínai állami tulajdonú vállalatok piacvezető szolgáltatója.

Az árbevétel üzletágak szerinti megoszlása az előző évekéhez hasonlóan alakult: miközben a könyvelés és könyvvizsgálat részesedése 59 százalékot ért el, az adótanácsadás részaránya kis mértékben, 20 százalékra növekedett, az egyéb tanácsadási szolgáltatások aránya pedig 21 százalékot tett ki.

Felvásárlások – vezető szerepben

Martin van Roekel, a BDO nemzetközi vezérigazgatója az évet értékelve kiemelte: „Az organikus növekedés mellett komoly stratégiai felvásárlásokat is végrehajtottunk. A következő öt év során a működési területünkön jelentős konszolidációra számítunk: a közepes méretű globális tanácsadói hálózatok köre 2-3 meghatározó piaci szereplőre korlátozódik majd. Jelentős pénzügyi tartalékaink és tudatos felvásárlási stratégiánk eredményeként ezen a területen vezető szerepre készülünk.”

A stratégiai jellegű felvásárlások közül kiemelendő az Egyesült Királyságban működő tagvállalatnak a PKF-fel zajló egyesülése, melynek eredményeképpen a hálózat 3,5 ezer alkalmazottal és 400 millió font árbevétellel növelte kapacitását. Ezzel a lépéssel a BDO a szigetországban a közepes méretű könyvvizsgáló és adótanácsadó cégek körében zajló konszolidációs folyamat vezető szereplőjévé vált. A PKF-fel történő összeolvadás nyomán a BDO Ausztráliában és Új-Zélandon is a legmeghatározóbb piaci szereplők egyikévé vált. Eközben az USA-ban három felvásárlásra került sor, míg a BDO Denmark négy skandináviai régiós felvásárlása pedig hét további irodával bővítette a globális hálózat méretét.

Martin van Roekel hozzátette: „Ma már egyre több kis- és közepes méretű vállalat keresi a nemzetközi terjeszkedés lehetőségét, amelynek során a szakértelem megteremtése, a nemzetközi infrastruktúra kialakítása és a globális piacok által támasztott kihívásoknak való megfelelés érdekében fokozottan igyekeznek professzionális tanácsadókra támaszkodni. E cégek egyedi igényeit a tapasztalatok szerint a testre szabott szolgáltatásokat nyújtó közepes méretű tanácsadó hálózatok képesek leghatékonyabban kiszolgálni. E versenyelőnyt kihasználva a következő években is növekedést tervezünk mind a hálózat teljesítményét, mind globális jelenlétét illetően.”

SOCIAL BOX