Csodás irodák a rivaldafényben. Az Év Irodája verseny jelöltjei 2. rész

1. XAPT A hazai központú XAPT idén februárban költözött a BudaWest Irodaházba. A közel 1500 négyzetméteres budapesti irodában naponta átlagosan 100-120 munkatárs dolgozik. Az új trendeknek megfelelően a munkaállomások és a közösségi terek egészséges egyensúlyát tudatosan teremtették meg, miközben otthonos elegancia és minimalizmus jellemzi a cégközpontot. Az alaprajzi elrendezés és a tervezés során igénybe vették […]

1. XAPT

A hazai központú XAPT idén februárban költözött a BudaWest Irodaházba. A közel 1500 négyzetméteres budapesti irodában naponta átlagosan 100-120 munkatárs dolgozik. Az új trendeknek megfelelően a munkaállomások és a közösségi terek egészséges egyensúlyát tudatosan teremtették meg, miközben otthonos elegancia és minimalizmus jellemzi a cégközpontot. Az alaprajzi elrendezés és a tervezés során igénybe vették Nietsch Márta építész-belsőépítész munkáját. Az új bútorok a Báthori Bútor és a Nietsch Kft. bútorcsaládjából származnak. Izgalmas alaprajzi elrendezésként a nagyteres irodába ékelődik a középső tárgyalóblokk, amely szinte úszik a hatalmas térben, hiszen egy oldalról sem csatlakozik az épület külső határoló felületeihez. Vagyis bármelyik irányból, bármelyik divízió felől könnyen elérhetők a telefonszobák és a tárgyalók. Összességében rengeteg szabad tér nyílik meg, azonban a funkciók nagyszerűen szegmentálják a hatalmas teret, így az egyéni munkára és a közösségi munkavégzésre egyaránt nyílik lehetőség.


2. La Communications

A La Communications Kft. 156 m2-nyi területen alakította ki minimalista, egyterű irodáját, ahol a kortárs képzőművészeti alkotások és dizájntárgyak nagyszerű egységet alkotnak a fehér dominálta minimalista miliővel. A tervek Cselőtei Barbara nevéhez fűződnek, akinek a megálmodástól a kulcsrakész átadásig mindössze KETTŐ hét állt a rendelkezésére. A munkahely különlegessége a mai magyar iparművészet találkozása a legmodernebb bútorokkal és technológiával. Ritka eset, hogy az ügyfél művészet iránti szeretete megmutatkozik az irodai környezetben, még ritkább, hogy ez találkozik a belsőépítész elképzelésével is. Ennél nemesebb okot a mai materialista társadalomban nem is lehet találni. Összességében tehát egy minimalista, transzparens tér jött létre, ahol a fehér dominanciáját a képzőművészeti alkotások nagyszerűen ellenpontozzák, valódi dialógus alakul ki a belsőépítészeti elemek és a dizájntárgyak között.

3. Orco

Az Orco Property Group budapesti mintairodáját a 2009-ben a Tiba Építész Stúdió tervei alapján felújított Párisi Nagyáruházban alakította ki, ahol június óta több mint 400 négyzetméteren dolgozik a 11 fős csapat. Már az épített környezet is lenyűgöző, hiszen az Andrássy út a világörökség része, és az 1911-ben épült Párisi Nagyáruház a teljes körű renoválás után ismét régi fényében tündököl. Az iroda kialakítását és belsőépítészeti megoldásait alapvetően meghatározta a középen elhelyezkedő fedett átrium, amely egyrészt az épület magjaként funkcionálva látványosan szegmentálja a teret, másrészt a divatházakra, bevásárlóközpontokra jellemző központi átrium egy irodafunkcióra kialakított térben igazán rendkívüli látványt nyújt. Az indusztriális hangulatot és az ingatlanfejlesztő cég identitását artikulálja a fehér és a világos szürke szín- és anyaghasználat dominanciája, amellyel nagyszerű kontrasztot alkotnak a piros bútorelemek és színek. Az iroda belsőépítészeti megoldásait az ORCO házon belül valósította meg, főleg Korsós Ágnes projektmenedzser egyedi ötletei alapján a Market kivitelezésében. Az ORCO harmadik emeleten berendezett irodájában egyrészt a cég munkatársai dolgoznak, másrészt bemutatótérként is működik, vagyis a leendő bérlők testközelből tapasztalhatják meg, hogy a nagy belmagasságú indusztriális loft-térben és történelmi miliőben milyen belsőépítészeti megoldások valósíthatóak meg.

4. Adidas

Az Adidas májusban költözött be a BudaWest Irodaházban kialakított új reprezentációs- és marketing irodájába. A tervek Matus Koncek építész, és kreatív csapata nevéhez fűződnek. A fő cél egy olyan környezet kialakítása volt, amely abszolút funkcionális, kielégíti az irodai élet minden igényét, modern technikával felszerelt, de emellett megőrzi a lendületességet és energiát, amely az Adidas mindennapi életére jellemző. Az iroda stílusa modern, letisztult és légies. A tárgyalók tökéletes helyszínt biztosítanak üzleti megbeszélések számára, míg a 177 nm-es terasz inkább a kötetlen beszélgetések és a kikapcsolódás színtere. Az egész irodateret a fekete-fehér színkombináció határozza meg, amelynek origójában a színes highlight zóna található – ez a kontraszt a letisztult teret dinamikussá, mozgalmassá teszi. Vagyis a munkahely statikus valóját állandó mozgásba helyezi, mintha a cipők és a sportolók itt és most életre kelnének és egy könnyed kis bemutatót tartanának. A manapság trendi fiatalos hangulat egyesül az elegáns és transzparens belsőépítészeti megoldásokkal.

5. Prezi

A prezi.com jelenlegi otthona egy 1900-1903 között épített Merkúr Palotának nevezett telefonközpont. Az épületet I. Ferenc József császár adta át, és bár jelenlegi funkciója a mai korhoz igazodik, a homlokzat, a lépcsőház és a régi kézi kapcsoló csarnok színvonalas restauráláson esett át. Ugyanakkor a Minusplus építészei segítségével egy világos és egyszerű, csináld-magad hangulatú otthon jött létre – ez maga a Prezi, ilyen egy startup. A bútorok könnyedek, a falak néhol festetlenek, azt sugallják: légy kreatív, alkoss, változtass, mert az ötleteid igenis számítanak. Minden prezis megtalálja azt a helyet, ahol épp alkotni tud. A volt kézi kapcsoló csarnok egy nyitott iroda, míg a bisztró a Prezi lelke és gyomra. Az elvonulni vágyók számára és a megbeszélésekhez pedig videókonferenciára, prezentációra is alkalmas meeting szobák állnak rendelkezésre. A cég megnyugtató, inspiráló, egyben lendületes környezetet hozott létre dolgozói számára a város szívében, miközben lehetőséget biztosít személyre szabott munkakörnyezet kialakítására. A bisztróban lehetőség szerint helyi kistermelőktől szerzik be az egészséges életmódhoz szükséges élelmiszereket, és ha valaki siet a hatalmas épületben, akkor csak felpattan egy rollerre.

6. JLL (Jones Lang LaSalle)

A JLL a Szabadság téren rendezte be új, 550 négyzetméteres irodáját egy csodálatos palotában. Pazar belvárosi architektúra, kitűnő lokáció, nagypolgári terek. A belsőépítészeti tervezést és a kialakítási munkákat a JLL projekt menedzsment részlege irányította és koordinálta. A belső tér kialakítása légies, nagyvonalú, a közelmúltban teljesen felújított neobarokk palota jellegzetességeit a modern kor elemeivel harmonikusan ötvözi. Az enteriőr kiemelt pontjain elhelyezett és modern köntösbe bújtatott barokk bútorelemek keltik újra életre az épület egykori eleganciáját. A fenti esztétikai megfontolások mellett nyitott irodaterekben kerültek elhelyezésre a munkaállomások. Az irodai csapat feltöltődését szolgálja egy bár hangulatot idéző nagyméretű konyha és étkező, amely kialakításánál fogva csapaton belüli informális megbeszélések ideális helyszínéül is szolgál. A közlekedők falait Budapest jellegzetes épületeiről a JLL alkalmazottai által készíttet fényképek teszik egyedivé, otthonossá.

Az első rész itt olvasható. A 3. rész pedig itt tekinthetó meg.

Szavazni pedig itt lehet a kedvencünkre az evirodaja.hu honlapon.

SOCIAL BOX