Többen dolgoznak a versenyszférában mint 2 éve

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, csütörtök reggeli adatai szerint a versenyszférában idén októberben 1,828 millióan dolgoztak. Ez 3900 fővel több, mint a tavaly októberi adat, ilyenre pedig 2011 novembere óta nem volt példa, hogy éves bázison növekedjen az alkalmazotti létszám a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Úgy tűnik tehát, a cégek munkaerő-igénye már elérte a […]

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, csütörtök reggeli adatai szerint a versenyszférában idén októberben 1,828 millióan dolgoztak. Ez 3900 fővel több, mint a tavaly októberi adat, ilyenre pedig 2011 novembere óta nem volt példa, hogy éves bázison növekedjen az alkalmazotti létszám a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Úgy tűnik tehát, a cégek munkaerő-igénye már elérte a mélypontot, és lassan már talán bízhatunk a fellendülésben, ami növekvő dolgozói létszámot eredményezhet majd.

A közszférában egyébként 3300 fővel csökkent szeptemberről októberre az alkalmazotti létszám, ami a közfoglalkoztatottak számának havi mérséklődésével van összefüggésben. A KSH közlése szerint 133,5 ezren dolgoztak közmunkásként, ami az egy évvel korábbi számot 25 ezer fővel haladja meg. Viszont novemberre a korábbi évek ezen időszakában is megfigyelhető csökkenő trendet a téli közmunka meg fogja törni. Ezzel együtt pedig a nemzetgazdasági szinten is drasztikus változások történnek majd a statisztikában.

Összességében egyébként nemzetgazdasági szinten októberben 2,721 millióan álltak alkalmazásban, ami előző hónaphoz képest közel 4000 fős csökkenést jelent, viszont tavalyhoz képest közel 20 ezer fővel magasabb létszámot jelent a most közölt adat.

Két éve nem nőtt így a reálbér

A kormányzati intézkedések nyomán októberre egy százalék alá csökkenő infláció jelentős reálbér-növekedést is eredményezett. A KSH adatai szerint nemzetgazdasági szinten a nettó kereset novemberben 7,2 százalékkal 150,6 ezer forintra emelkedett, míg a versenyszférában 6,8 százalékkal 157,5, a közszférában pedig 8,5 százalékkal 136,4 ezerre növekedett a nettó bér előző év azonos időszakához viszonyítva.

Mivel a pénzromlás üteme októberre 0,9 százalékra mérséklődött, országos átlagban már 6,2 százalékkal ér többet a hazavitt összeg, mint 2012 októberében. A versenyszférában ennél kicsit kisebb, 5,8 százalékos volt az értéknövekedés, a közszférában pedig 7,5 százalékos. Előbbi két esetben, vagyis az országos átlag és a versenyszféra reálnövekedése olyan mértékű lett most októberben, amire majdnem két éve nem volt példa. Legutóbb ugyanis 2011 decemberében lehetett a mostaninál magasabb reálnövekedést tapasztalni a bérek esetében.

SOCIAL BOX