Emelkedett az építőipari termelés volumene

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés volumene 3,0 százalékkal volt nagyobb az előző havinál. 2013 első tizenegy hónapjában 9,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építése 27,9, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az épületek építési volumenének növekedése a […]

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés volumene 3,0 százalékkal volt nagyobb az előző havinál. 2013 első tizenegy hónapjában 9,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építése 27,9, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az épületek építési volumenének növekedése a rendkívül alacsony bázis mellett – 2012 novemberében 17,9 százalékos csökkenést mért a KSH – az egészségügyi és ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építésének növekvő volumene az ország több területén folyó vasút- és útépítési munkákból, illetve kisebb mértékben közműfejlesztésekből származott.

Szezonálisan kiigazított havi adatok szerint az épületek építésének teljesítménye 9,7 százalékkal, az egyéb építményeké 0,9 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – novemberben 41,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, amikor 18,5 százalékos volt a csökkenés. Az egyéb építmények ágazat termelése 16,0 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0 százalékkal nőtt 2012 a novemberéhez képest, amikor csaknem 20 százalékos volt a visszaesés.

A 2013 novemberében kötött új szerződések volumene 133,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,3 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 224,3 százalékkal emelkedett. A növekedés vasútfelújításra, a gyorsforgalmi úthálózat, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre – hulladéklerakók, szennyvízcsatornák építésére – kötött néhány kiemelkedően nagy értékű szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2013. november végi szerződésállományának volumene 58,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,6, az egyéb építményeké 77,3 százalékkal magasabb volt, mint 2012 novemberében.

SOCIAL BOX