A LOFFICE extravagáns közösségi irodájában jártunk. Pezsgő oázis a belvárosban

Budapest világörökségi zónájában, az Andrássy úttal párhuzamos, romantikus, szűk kis utcácskában, a Paulay Ede utcában található a LOFFICE közösségi iroda, amelyet még 2009-ben nyitottak meg. Ez volt az első úgynevezett co-working iroda Budapesten, és ezzel gyakorlatilag tartjuk a lépést a világgal, hiszen Amerikában is csak az ezredfordulót követően kezdett el terjedni ez a fajta munkahelyi […]

Budapest világörökségi zónájában, az Andrássy úttal párhuzamos, romantikus, szűk kis utcácskában, a Paulay Ede utcában található a LOFFICE közösségi iroda, amelyet még 2009-ben nyitottak meg. Ez volt az első úgynevezett co-working iroda Budapesten, és ezzel gyakorlatilag tartjuk a lépést a világgal, hiszen Amerikában is csak az ezredfordulót követően kezdett el terjedni ez a fajta munkahelyi kultúra. Ennek az a lényege, hogy a nomádok, szabadfoglalkozásúak, kisvállalkozók, startupok egy olcsó, ám mégis hatékony munkahelyi környezetben dolgozhatnak, ahol az infrastruktúrát, munkaállomásokat, egyéb szolgáltatásokat közösen használják. Szerencsére a hazai startup-ökoszisztéma fejlődésével és néhány hazai gyökerű technológiai cég világhírnevével egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közösségi iroda Budapesten is, ráadásul a magyar fővárosban olyan izgalmas atmoszférával rendelkező épületeket találhatunk, hogy e kettő nászából igazi gyöngyszemek, unikális irodák születnek.

Budapesten ma már tízes nagyságrendben állnak rendelkezésre közösségi irodák, de az első fecske a LOFFICE ma is a legnagyobb ilyen típusú intézmény. A LOFFICE-hálózat jelenleg négy budapesti és egy bécsi helyszínnel rendelkezik, a hazai irodáik közül kettő a loft stílusjegyeit hordozza magán, kettő pedig klasszikus polgári bérházban üzemel. A bécsi iroda  azért különleges helyszín, mert egyfajta hídszerepet tölt be, hiszen itt a hazai vállalkozások bekapcsolódhatnak a gazdasági élet nemzetközi vérkeringésébe, hogy piacot és hírnevet szerezzenek szolgáltatásaik, termékeik számára. Mindemellett határokon átnyúló közösségépítő eseményeket is szerveznek az osztrák fővárosban, amely megint csak európai perspektívába helyezi a hazai vállalkozásokat.

„2009-ben az indulásnál az volt a célunk, hogy egy új munkahely-típust vezessünk be Magyarországon, hiszen akkor még a közösségi iroda teljesen új fogalom volt, alig ismerték. Alaposan felkészültünk az indulásra, hiszen előzetesen Londonban is jártunk, ahol felkerestük a TheHUB nemzetközi közösségi iroda-hálózat vezetőit, és jó néhány irodát meg is látogattunk. Ezután alakítottuk ki a saját koncepciónkat, amely azóta is sikeres. Már az indulásnál arra törekedtünk, hogy több lábon álljon a LOFFICE, ezért sokrétű szolgáltatást kínálunk. Az önállóan dolgozók számára a közösségi térben munkaállomásokat biztosítunk, a 2-5 fős startupok számára 14-80 m2-es stúdiót adunk bérbe, valamint hagyományos, 130-250 m2-es önálló irodákat is igénybe lehet venni nálunk. Gyakorlatilag lefedjük egy kezdő vállalkozás fejlődési állomásait, így a növekedéssel együtt járó bővülő igényeket is ki tudjuk elégíteni mind irodaterület, mind a szolgáltatások és az infrastruktúra terén” – mondja Klementz Panni alapító.

A Paulay Ede utca Budapest egyik legpezsgőbb kulturális negyedében található, gondoljunk csak a kis Broadway-nek is titulált Nagymező utca színházaira, vagy a közeli Zeneakadémiára. Ebben a sokszínű, kreatív és inspiratív légkörben igazán hálás feladat egy közösségi munkateret létrehozni, ahol stílszerűen a multikulturális közeg ablakot nyit a világra. Ráadásul egy igazán unikális épületet is találtak a projekthez, hiszen az 5 és fél szintes, 950 m2 alapterületű LOFFICE az utcafront felől nem látható, a tömbös beépítésnek köszönhetően a lakóházak és középületek közé rejtett kincses sziget. Már az épület múltja is regényes, hiszen korábban a Zeneakadémia kottanyomdájaként üzemelt, míg jelenleg a LOFFICE zászlóshajója. Az ipari adottságokkal rendelkező ingatlan eredeti struktúráját megőrizték, így például a határoló felületként működő üvegtéglákat megtartották. A belsőépítészi kialakítás a munkatársak, alapítók és formatervezők alkotta sokszereplős csapat közösségi munkájának eredménye – ezért ahogy körbejárjuk a többszintes teret, egy sokszínű és formagazdag közeget érzékelhetünk magunk körül. A Szupernova Design meghatározó szerepet játszott ebben a folyamatban, míg a recepció Csizmadia Zsolt formatervező munkája, aki a Salétrom utcai LOFFICE irodában egy különleges acélhidat is tervezett. A belső terek teles-tele vannak egyéni megoldásokkal, így például a nagy tárgyaló asztallapját a Salétrom utcai loft iroda tetőgerendáiból alakították ki.

A tágas terek igazi loft hangulatot varázsoltak a négy fal közé, ahol a látható műszaki berendezéseket és a csöveket szabadon hagyták. Megújuló energiát hasznosítanak, hiszen egyedi módon az épületnek saját geotermikus kútjai vannak. Mivel az épület alatt a Duna-meder holtága található, ezért nem is kellett olyan mélyre fúrni. A talajvíz hőenergiáját a mennyezetfűtés-hűtés és a természetes szellőztetés során hasznosítják. A LOFFICE támogatja a biciklis közlekedést is, hiszen tárolók és zuhanyzók biztosítják a kényelmes átöltözés és a felfrissülés lehetőségét. A közösségi irodák egyébként is megfelelnek a környezettudatos szemléletmódnak, hiszen az itt dolgozók közösen használják a tereket, eszközöket, amely a költséghatékonyságban is megnyilvánul, valamint az egy főre jutó ökolábnyom is kisebb, mint egy hagyományos irodában.

Az öt és félszintes épület földszintjén található a nagy közösségi tér osztott munkaállomásokkal, recepcióval, teakonyhával, terasszal, valamint egy tárgyalóval. A nulladik szint a tárgyalók birodalma, hiszen üvegpanelek segítségével bővíthető vagy több részre osztható a terület, így igény szerint kisebb-nagyobb létszámú megbeszélésekre is sor kerülhet. A nagy rendezvényterem közel 100 főt képes befogadni, itt a LOFFICE inkubációs tevékenysége keretében startupok, induló cégek számára közösségépítő rendezvényeket tartanak, valamint vállalkozásfejlesztő workshopokat, előadásokat, tréningeket szerveznek, amelyeken pénzügyi és humán szakemberek adnak hasznos tanácsokat. A többi emeleten pedig a stúdiók és az önálló irodák találhatók. A lépcsőház falait grafikák töltik meg, ipari hangulatot varázsolva, hiszen hol egy markoló, hol egy daru bukkan fel a lépcsőfordulóban.

A loft és a művészet egymásra találásának nagyszerű példája a „Bring the Art Home” program, amelynek során kiállításokat, képzőművészeti rendezvényeket szerveznek. Vagyis galériaként is működik a loft tér, ahol még aukciókra is sor kerül, sőt, Bécsbe is elviszik a magyar képzőművészek alkotásait. Mintha egy kortárs művészeti központban, galériában sétálgatnánk, ahol a lakberendezési tárgyak, belsőépítészeti megoldások, képzőművészeti alkotások mind-mind egy kiállítás részei; ahol a kreatív elmék igazán modern, ám mégis organikus miliőben tölthetik munkás hétköznapjaikat; ahol felvillan a humánum és az otthon kényelme, szinte érezzük a kandalló melegét, miközben a munkakultúra legújabb trendjei is érvényesülnek.

A LOFFICE mind a hazai, mind a külföldi munkavállalók körében népszerű, havi 44 ezer forintért az infrastruktúrát, az asszisztenciát és egyéb szolgáltatásokat is igénybe vehetjük. Egy igazán sikeres vállalkozásról van szó, hiszen már több díjat is besöpörtek: 2010-ben elnyerték Az Év Fiatal Vállalkozói Díját, 2011-ben Az Év Zöld Irodája versenyen harmadik helyet szereztek, 2013-ban pedig a Design Management Különdíját vehették kézbe. A világhírű századfordulós budapesti díszletek között kialakított közösségi oázis igazán ideális munkatér az Y-generációs tettre kész és szabad elméinek.

 

 

SOCIAL BOX