A Green House lett Magyarország legzöldebb épülete

1. Interjú Grzegorz Strutyńskivel, a Skanska Property Hungary ügyvezető igazgatójával – Önök Az Év Irodája versenyen két díjat is nyertek, ami azt jelzi, hogy egy igazán különleges és egyedi irodaházról van szó a magyar ingatlanpiac egészét tekintve. De vajon mely jellemzők teszik egyedivé és nagyon népszerűvé az irodaházat? – A Green House tervezése, fejlesztése és […]

1. Interjú Grzegorz Strutyńskivel, a Skanska Property Hungary ügyvezető igazgatójával

– Önök Az Év Irodája versenyen két díjat is nyertek, ami azt jelzi, hogy egy igazán különleges és egyedi irodaházról van szó a magyar ingatlanpiac egészét tekintve. De vajon mely jellemzők teszik egyedivé és nagyon népszerűvé az irodaházat?

– A Green House tervezése, fejlesztése és üzemeltetése során alkalmazott környezettudatos koncepció az új irodájukat az épületben elképzelő döntéshozók és valamennyi itt dolgozó kollégájuk számára is előnyöket hordoz. Tapasztalataink szerint a legfontosabb jellemzők: kiváló megközelíthetőség a város szívében, innovatív energia- és vízhatékony technológiák, amelyek csökkentik az üzemeltetési költséget, napfényes, rugalmasan berendezhető irodaterek, egészséges munkakörnyezet, gondosan kialakított belső kert, a sportolóknak és kerékpárosoknak pedig zuhanyzó, öltöző a mélygarázsban.  

– Melyek azok a fenntartható megoldások, amelyekre büszkék és amelyek a Green House-t az idén a zöld ingatlanok versenyében az élre helyezték, és amiben utat mutattak a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon?

– A Green House számos környezettudatos technológiát ötvöz, amelynek köszönhetően hozzájárul az erőforrások hatékonyabb felhasználásához és csökkenti az épület környezetre gyakorolt káros hatását. A talajhő hasznosítás (hűtés és fűtési üzemmódban), a hűtőgerendás hűtés, a dupla hővisszanyerő rendszer és a napkollektoros rásegítésű meleg víz előállítás segítségével az energiafelhasználás körülbelül 45 százalékkal kevesebb az épületben, mint az átlagos magyar irodaházakban. Az energiahatékonyság szellemében, az irodaterületeken jelenlét érzékelővel és alkonykapcsolóval ellátott világítási rendszer működik. A Green House 50 százalékkal kevesebb vizet használ, mint egy áltagos magyar irodaház, csapadék- és talajvizet hasznosít a WC-k öblítésére, a kert locsolására. Az irodaház tetőterasszal, az „u” alakú épületnek köszönhetően pedig védett belső kerttel, többszintes mélygarázzsal és biciklitárolóval is rendelkezik. A hetedik és az első emeleti belső udvarra néző biodiverz tetőkert növényalkalmazási koncepciója a fajok sokféleségének alapvető tényét kihasználva került megalkotásra.

– A Green House minősítése is kiváló. De ezt a gyakorlatban és a mindennapok világában hogyan érzékelhetik, illetve kamatoztathatják a bérlők?

– Főként a nemzetközi hátterű bérlőink számára egyre fontosabb az, hogy az irodaház rendelkezzen nemzetközi zöld minősítéssel és részesüljön a környezettudatos épület adta pozitívumokból. Néhány példát kiragadva: a bérlők a konkrét megtakarítások formájában érezhetik az épület előnyeit. A tavalyi év volt az első teljes év, amikor az addig csak elméleti számításokon alapuló üzemeltetési díj becsléseket összevethettük a valós adatokkal. Örömmel tapasztaltuk, hogy az egyébként is alacsony 2013-ra becsült üzemeltetési költségünket a tényleges fogyasztási adatok alátámasztották, sőt a 2014-es évre vonatkozóan a bérlők által fizetett havi díj változatlanul a tavalyi összeg marad, nem emelkednek a költségek. Az épülethez tartozó, medencével is rendelkező belső kertet nagyon szeretik a bérlők, ha csak az időjárás engedi, kihasználják a lehetőséget a kikapcsolódásra, vagy akár oda szerveznek kisebb megbeszéléseket. Az alagsorban elhelyezett kerékpár-tárolók számát az átadás óta folyamatosan bővítjük, mert a bérlők részéről hatalmas az igény. Egyre többen járnak dolgozni kerékpárral, kihasználva a központi elhelyezkedés és a ház előtt elhaladó kerékpárút kényelmét.      

Barta Zsombor, Grzegorz Strutyński

+++

2. Interjú  Barta Zsomborral (MRICS, a HuGBC alelnöke), a szakmai zsűri tagjával

– Melyek voltak az értékelési szempontok?

– Holisztikus szempontok szerint értékeltük az épületeket, tehát fontos szempont volt, hogy nem csak a nevezett ingatlan fogyasztási értékeire és az esetleges megújuló energia forrásokra koncentráltunk, hanem például arra is, hogy az ingatlan milyen hatással van tágabb környezetére is.

– Mik voltak a tapasztalatok az idei pályázatoknál?

– Nyilvánvaló, hogy minden új építésű “A” kategóriás ingatlan ma már minősítve van egy nemzetközi rendszer szerint. Érdekes volt azt is megfigyelni, hogy egyre fontosabb az üzemeltetők és a tulajdonosok szempontjából az épülethasználók egészséges és jó közérzete, emiatt számos nevezett ingatlannal különféle programokkal próbáljak a bérlőket ebben támogatni.

– Miért a Green House lett végül a befutó?

– A fent említett holisztikus szemléletet az idei szoros versenyben a Green House képviselte a legmarkánsabban. Ennél a háznál nem csak az alacsony fogyasztásra és a megújuló források használatára figyeltek, de kiemelt szerepet kaptak olyan programok is, melyek kifejezetten az ingatlan szomszédságára vonatkoztak, illetve az épület használok egészségét és környezettudatosságát veszik célba.

Az Év Irodája versenyről minden információ itt.

 

SOCIAL BOX