Tim O’Sullivan lett Az Év Irodapiaci Szereplője

1. Interjú Tim O’Sullivannal – Mi az a legfontosabb tulajdonság, amely szükséges ahhoz, hogy egy ingatlanszakértő sikeres tranzakciókat bonyolítson le, és jó kapcsolatokat ápoljon a partnereivel, miközben az ingatlanpiac finoman szólva is nem a legjobb formáját hozza? – Türelem. Az eladók és a vásárlók igen különböző elvárásokat fogalmaznak meg a jelenlegi piacon, és munkám jelentős […]

1. Interjú Tim O’Sullivannal

– Mi az a legfontosabb tulajdonság, amely szükséges ahhoz, hogy egy ingatlanszakértő sikeres tranzakciókat bonyolítson le, és jó kapcsolatokat ápoljon a partnereivel, miközben az ingatlanpiac finoman szólva is nem a legjobb formáját hozza?

– Türelem. Az eladók és a vásárlók igen különböző elvárásokat fogalmaznak meg a jelenlegi piacon, és munkám jelentős részében megpróbálom mindkét fél elvárásait kezelni. Mind a vásárlóknak, mind az eladóknak együtt kell működniük, és rugalmasnak kell lenniük a sikeres tranzakciók érdekében. Mint ingatlanpiaci szakértő az az én szerepem, hogy elősegítsem azt a folyamatot, amelynek során a – minden ügylet kapcsán – felmerülő problémákra és kérdésekre megtaláljuk a megoldásokat.

– A válság óta milyen változások történtek, amelyek az Ön munkáját is alapvetően befolyásolták?

– A krízis óta a legfigyelemreméltóbb változás a nemzetközi befektetők hiánya Magyarországon, ennek eredményeként munkám legnagyobb részében helyi vevőkkel működöm együtt. Az egyik legnagyobb változás számomra, hogy míg korábban nagy ingatlanalapokkal és vállalati vevőkkel kötöttem üzleteket, most helyi magánbefektetőkkel dolgozom együtt. A másik jelentős változás, hogy mivel a tradicionális befektetési tranzakciók hiányoznak a piacról, az elmúlt években jóval többet foglalkoztam vállalati ingatlangazdálkodással: sok eladást ütöttünk nyélbe nemzetközi cégek részére.

– Mire számít a jövőben: az ingatlanügynökségek munkamódszere hogyan változik?

– Hiszek abban, hogy a jövő biztatóbb a jelennél. Mikor először Budapestre érkeztem, számtalan ügynökség működött, ma már csak kevesen maradtak. Nem hiszen, hogy ez rövid távon megváltozhatna. Ellenben a befektetési piac Budapesten egyre vonzóbbá válik, amelynek egyik következménye lesz, hogy ismét jelentős lesz a külföldi érdeklődés a magyar ingatlanügynökségi piacon. A jövőben a nyugati piacokhoz hasonlóan sokkal nagyobb lesz az együttműködés az ügynökségek között. Hosszú ideig hiányzott az információk megosztása, és ez zavart teremtett a piacon. Az ingatlanszakértők sikeresebben tudnak együttműködni a Budapest Research Forum (BRF) keretein belül, illetve a piaci információk és szakmai tudás megosztásával, így az ingatlanpiac transzparensebbé és vonzóbbá válik a nemzetközi befektetők számára.

Winkler Edina, Tim O’Sullivan, Kalmár Zoltán

+++

2. Interjú Winkler Edinával, a szakmai zsűri tagjával (MRICS, DTZ-szakértő)

– Melyek voltak az értékelési szempontok?

– Az év irodapiaci szereplője kategória szakmai támogatója az RICS volt, amelynek elnökségi tagjai (8 fő) hozták meg a döntést öt szempont figyelembe vételével. Ezek kitértek az egyes jelöltek szakmai hátterére; a 2013-ban elért személyes és/vagy  szakmai  fejlődésükre,  sikereikre; a szakmai aktivitásukra mind a sajtómegjelenések, mind a szakmai szervezetekben, fórumokon való részvétel tekintetében; a piaci megítélésükre; továbbá a közönségszavazás eredményére. A különböző szempontok közül különösen nagy súllyal bírt, hogy a jelölt 2013-ban milyen eredményeket ért el, mi az, amiben változást tudott elérni, és ez mennyire hozott elismerést számára a piaci szereplők körében.

– Mennyire fontos egy szakember teljesítményénél, hogy az a cég, munkaszervezet, amelynek tagja, hogyan prosperál? Tehát az egyén és csapat közötti kapcsolat mennyiben lényeges az ingatlanszakmában?

– Az ingatlanpiac évek óta nem tekinthető prosperálónak, ehhez a helyzethez mind a vállalkozásoknak, mind az egyéneknek alkalmazkodnia kellett. A sikereket ma egészen más mércével mérik, mint 5 évvel ezelőtt, így még inkább előtérbe kerül az egyéni teljesítmény, a kitartás és a szakmai alázat, illetve az etikus magatartás. Az ingatlanszektorban tevékeny cégek legfőbb értéke így az emberi erőforrás. Sokan mondanák erre, hogy a mai piacon a hitelképesség fontosabb, de ne felejtsük el, hogy az alkalmazottak szakmai felkészültsége  és hitelessége, hozzáállása és aktivitása a sikeres üzletkötések mozgatója. Ugyanez fordítva is igaz, a legjobb teljesítményt mindenki egy számára szakmailag motiváló, megfelelő hátteret biztosító munkahelyen tudja elérni, így a kettő nem különülhet el egymástól.

– Miért Tim O’Sullivan, a CBRE ingatlanbefektetési vezetője lett az idei győztes?

– Tim remekül alkalmazkodott a változó piaci körülményekhez, és felismerte, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a nemzetközi ügyfelek mellett a helyi befektető csoportok szerepe egyre nő, amit külföldiként is sikerrel tudott üzletkötésekre fordítani. Tim tanácsadói munkájának eredményeképpen 2013-ban a Margit Ház és a Credit Agricole székház, valamint a  komáromi Nokia gyár és a rétsági TDK csarnok értékesítése is lezárult. A CBRE egyik arcaként számos szakmai cikkben, konferencián nyilatkozott;  továbbá szakmai fejlődését és elkötelezettségét különböző szervezetekben való részvételével is biztosítja (RICS tagja, Ír Kereskedelmi Kamara alelnöke). Az RICS  magyarországi elnöksége nevében ezúton is gratulálunk neki.

SOCIAL BOX