Tíz csapat vállalkozott a jövőért

Az ÖkoRulez roadshow egyes állomásain különböző témákban, de hasonló keretek között kaptak ízelítőt az érdeklődők a fenntarthatóság kulcskérdéseiből. A roadshow első helyszínén, Győrben az ökológiai lábnyom volt a kiemelt téma. A program két állandó szakértője, dr. Tóth Gergely (egyetemi docens, Pannon Egyetem Georgikon Kar), és dr. Hetesi Zsolt (tudományos főmunkatárs, Pécsi Tudományegyetem) fenntarthatóságról szóló előadásai […]

Az ÖkoRulez roadshow egyes állomásain különböző témákban, de hasonló keretek között kaptak ízelítőt az érdeklődők a fenntarthatóság kulcskérdéseiből. A roadshow első helyszínén, Győrben az ökológiai lábnyom volt a kiemelt téma. A program két állandó szakértője, dr. Tóth Gergely (egyetemi docens, Pannon Egyetem Georgikon Kar), és dr. Hetesi Zsolt (tudományos főmunkatárs, Pécsi Tudományegyetem) fenntarthatóságról szóló előadásai után dr. Szigeti Cecília (egyetemi adjunktus, Széchenyi István Egyetem) az ökológiailábnyom-számítás alkalmazásairól beszélt. Keszthelyen a szakértők a bionómiát tárgyalták, amely az élet és az élővilág törvényeinek gondos tanulmányozásán alapuló új közgazdaságtan, célja az élet – kiemelten az emberi közösségek – szolgálata. Ezt a gondolatot vitték tovább Zalaegerszegen, ahol a globális rendszerválság okait elemezték a hallgatók bevonásával.

Kaposváron szó esett az élelmiszerpazarlásról, a gazdaságkor démonairól, illetve az emberi társadalom természettől való elszakadásáról. A Pécsi Tudományegyetemen zárult az ÖkoRulez fenntarthatósági üzleti verseny: a nyílt megmérettetés után a zsűri díjazta a versenyző csapatok által megálmodott üzleti ötleteket, modelleket, terveket. A zsűri tagjai voltak: Pistyúr Veronika, a Bridge Budapest ügyvezető igazgatója, Rajnai Richárd, a Kötéltechnika Kft. ügyvezető igazgatója, prof. dr. Kerekes Sándor, a KÖVET elnöke, a Kaposvári Egyetem Doktori Iskola vezetője, Salamon János, a MagNet Magyar Közösségi Bank vezérigazgatója, dr. Hetesi Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem tudományos munkatársa, dr. Győri Zsuzsanna, a KÖVET CSR-szakértője és dr. Tóth Gergely, a Pannon Egyetem Georgikon Kar egyetemi docense.

A versenyben részt vevő csapatok nyereményben részesültek:

• A Zsiborács-Solar csapat 200.000 forintot nyert az általuk megálmodott léghűtéses napelem prototípusának létrehozására.

• A Kupaktanács elnevezésű formáció egy családi gazdaság életképessé tételét tűzte zászlajára: ők menedzsment-tanácsadást, illetve pályázatíráshoz szükséges szakértői segítséget nyertek.

• A Reischl Sörház csapat mentori szolgáltatást kapott, amellyel egy keszthelyi épület hasznosítására kiírt ötletpályázaton növelhetik esélyeiket.

• Házi lekvárfőző kialakításához a Lekvárium Manufaktúra a mentori szolgáltatáson túl
50.000 forintot nyert.

• A Business to Change nevű csapat internetalapú kkv minőségbiztosítási rendszer és piactér létrehozásán fáradozik, egymillió forintos, kedvező hitellehetőséget nyert.

• Hasonló konstrukció lehetőségéhez jutott az Ökoház csapat, amely egy öko-turistaház létrehozásán dolgozik.

• A Kaposvári Egyetem McKE – Egyszemélyes Ökoház csapata szintén ekkora összegben nyert kedvezményes kamatozású hitelt elképzeléseik megvalósításához.

• A pécsi BioMinimal aquapóniás rendszere 50.000 forintot kapott a prototípus kialakítására.

• A Kaposvári Öregdiákok csapata ökocikli projekttervéért jutalmul zöld marketing tréningen vehet részt.

A KÖVET Egyesület célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer újragondolása elkerülhetetlen, és az azt leíró és modellező tudomány, a közgazdaságtan is paradigmaváltásra érett. Meggyőződésük, hogy ebben nagy szerepe van a helyi lakosoknak, a döntéshozóknak, a vállalkozóknak és különösen a fiataloknak, az egyetemistáknak. A projekt honlapján az elhangzott előadások anyaga elérhető: www.bionomia.hu

Az ÖkoRulez roadshow az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a KEOP-6.1.0/B/11 pályázat keretében valósult meg.
 

SOCIAL BOX