Még fel sem futott a 4G, máris itt az 5G

Neelie Kroes, az Európai Unió digitális portfólióért felelős biztosa az elmúlt héten a GSMA Mobile World Summit rendezvényen, Barcelonában mondott beszédet a technológiai fejlődés fontosságáról. Az Unió már több mint 700 millió eurót különített el az 5G hálózatok fejlesztésére, Dél-Korea pedig még ennél is magasabb összeggel, több mint 1 milliárd euróval járul hozzá a fejlesztésekhez. […]

Neelie Kroes, az Európai Unió digitális portfólióért felelős biztosa az elmúlt héten a GSMA Mobile World Summit rendezvényen, Barcelonában mondott beszédet a technológiai fejlődés fontosságáról. Az Unió már több mint 700 millió eurót különített el az 5G hálózatok fejlesztésére, Dél-Korea pedig még ennél is magasabb összeggel, több mint 1 milliárd euróval járul hozzá a fejlesztésekhez. A 4G technológia felfuttatása viszont egyelőre jóval aktuálisabb kérdés.

Magyarországon 2012 januárjától elérhető a 4G technológia. Jelenleg két szolgáltató kínál negyedik generációs szolgáltatásokat több mint 100 városban, ez a szám pedig folyamatosan növekszik. A Magyar Telekom például 2015-re a jelenlegi duplájára, azaz 80 százalékos lefedettségre tett ígéretet, de a Telenor is hasonló arányban kívánja bővíteni elérhetőségi körét. Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője szerint a frekvenciapályázat kiírásának csúszása egyelőre nem teszi lehetővé az ugrásszerű, csupán a fokozatos növekedést, így egyelőre nem beszélhetünk sem a mobilinternet árának csökkenéséről, sem a sebességének növekedéséről.

„Hazánkban a digitális átállás folyamán felszabadult 800-as frekvenciasáv kiemelten fontos lesz a negyedik generációs mobiltechnológiát használó szélessávú hálózatok számára, ugyanis az analóg televíziózásnak köszönhetően az egész ország területén állnak már adótornyok, amelyek nagymértékben hozzásegítik a szolgáltatókat a költséghatékony terjeszkedéshez” – magyarázza Solt Ádám.

Míg két évvel ezelőtt kevesebb mint 30, addig 2013-ban már csaknem 80 ország rendelkezett 4G-s technológiával valamennyi kontinensen. A legnagyobb 4G lefedettséggel jelenleg a fejlett ázsiai országok (Dél-Korea – csaknem 50%, Szingapúr és Japán – egyenként több mint 20%), az USA (több mint 20%), illetve Ausztrália (kb. 17%) rendelkezik. A szakértő szerint a globálisan 3 százalék körüli átlagos lefedettség egyelőre rendkívül alacsonynak tűnik, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a technológia alig néhány éves, a hálózat kiépítését pedig nehezebb megoldani a kevésbé fejlett régiókban. „Az arány évente kb. 3-4 százalékkal is növekedhet, így az évtized végére már akár 24 százalékos lefedettségről is beszélhetünk (az USA esetében ez az arány addigra már 75 százalék is lehet). Hat év pedig elég hosszú idő ahhoz, hogy megjelenjenek a nemrég bejelentett 5G-s technológia fejlesztésének első eredményei” – magyarázza Solt Ádám.

A 4G technológiáról

A 4G rövidítés a negyedik generációs vezeték nélküli szolgáltatásokat jelenti. Míg a jelenleg elterjedtebb 3G-s hálózatok 0,5 és 1,5 Mbps közötti átlagos letöltési sebességet képesek elérni, a 4G ennek többszörösére is képes. Általánosan 2 és 12 Mbps közötti átlagos letöltési sebességgel lehet számolni, a technológiában azonban ennél sokkal több potenciál rejlik, ami a későbbiekben akár 50-100 Mbps-os sebességet is biztosíthat. A nagy adatátviteli sebességet nyújtó hálózatot csak a technológia használatát támogató okostelefonokkal és táblagépekkel lehet igénybe venni. Bár drágább a többi elérhető szolgáltatásnál, kifejezetten ajánlott olyan fogyasztók számára, akik folyamatosan használnak továbbfejlesztett multimédiás szolgáltatásokat (pl. HD minőségű streamelt videókat játszanak le), vagy olyan, az üzleti szférában dolgozók számára, akik könnyen és biztonságosan szeretnének nagy felbontású videókonferencián részt venni. Mivel sokan nem tudnák kihasználni lehetőségeit, valószínűleg nem fogja egyhamar felváltani a 3G, illetve a 2G technológiákat.

SOCIAL BOX