Lendületben a közép- és kelet-európai irodapiac

Szinte minden régiós piacon nőttek a bérbeadások, a kereslet pedig meghaladta az elmúlt öt év átlagát. A bérleti szerződések megújítása és a régióban tapasztalható új irodaterület-kínálat a kihasználatlansági rátát 10 százalék fölé emelte, míg a bérleti díjak tovább csökkentek. A közép- és kelet-európai térségben az üzleti folyamatok kiszervezése (BPO, business process outsourcing) egyre inkább meghatározó, […]

Szinte minden régiós piacon nőttek a bérbeadások, a kereslet pedig meghaladta az elmúlt öt év átlagát. A bérleti szerződések megújítása és a régióban tapasztalható új irodaterület-kínálat a kihasználatlansági rátát 10 százalék fölé emelte, míg a bérleti díjak tovább csökkentek. A közép- és kelet-európai térségben az üzleti folyamatok kiszervezése (BPO, business process outsourcing) egyre inkább meghatározó, ami a növekvő helyi igényekkel együtt a piac fő mozgatórugóját jelenti a következő időszakban.

„Egyre több vállalati döntéshozó a költség-menedzsment helyett a jövőbeni növekedési kilátásokra fókuszál az Európa-szerte érzékelhető javuló gazdasági környezetre reagálva. Az elmúlt időszakban hatalmas növekedést regisztráltunk a bérlői aktivitás terén a régióban – főleg Lengyelországban, ahol 2013-ban közel 990 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak ki. A régióban a CBRE a vezető ingatlan-tanácsadó. Piaci részesedésünk Lengyelországban 45 százalék, Szlovákiában pedig 25 százalék, ráadásul a legnagyobb ügyletek is hozzánk köthetők: Lengyelországban a Polkomtel 23 ezer négyzetméterre szóló bérlete, illetve egy vezető globális IT-cég 26 ezer négyzetméteres szerződése Bukarestben, ami a román főváros irodapiacának mindeddig legnagyobb ügylete is egyben. A régióban a CBRE irodapiaci csapata mintegy 370 ezer négyzetméternyi irodabérleti tranzakcióban működött közre.” – mondta Joerg Kreindl, a CBRE közép- és kelet-európai bérlői szolgáltatásokért felelős vezetője.

A pozitív jelek mellett azonban a céges költségek kontrollja továbbra is kiemelten fontos. A CBRE legfrissebb európai bérlői felmérése szerint a bérleti szerződések közel háromnegyede (72%) a szerződések újratárgyalásához köthető, szemben a 2012-es 45 százalékkal. A bérlők ezzel a lépéssel „bebetonozzák magukat”, mert a bérleti díjak már a piaci ciklus alján vagy közel ahhoz állnak. De ha az európai gazdasági fellendülés folytatódik, a költségcsökkentésre vonatkozó erőfeszítések is várhatóan mérséklődnek.

„Míg a pénzügyi célok továbbra is meghatározzák a bérlők mindennapjait, egyre többen tekintenek pozitívan a jövőre. Ennek következtében az ingatlannal kapcsolatos tevékenységek egyre jobban illeszkednek szélesebb üzleti célokhoz. Ahogyan a vállalati ingatlanügyekkel foglalkozó csapatok egyre inkább a stratégiára és az ügyfelekre koncentrálnak, az outsourcing továbbra is meghatározó trend marad.” – tette hozzá Joerg Kreindl.

SOCIAL BOX