Elkészült az Eiffel Palace a Nyugatinál

Kovács Attila, a Horizon Development ügyvezető partnere elmondta, hogy az eredeti épület a Pesti Hírlap székházának és nyomdájának épült, 1894-ben, mindössze egy év alatt. A mostani rekonstrukció is egy évet vett igénybe a DVM csoport fővállalkozásában. Az épület külső falai maradtak csak meg, 5 szintes, 246 autó befogadására alkalmas mélygarázst alakítottak ki alatta. Az új vasbeton szerkezet […]

Kovács Attila, a Horizon Development ügyvezető partnere elmondta, hogy az eredeti épület a Pesti Hírlap székházának és nyomdájának épült, 1894-ben, mindössze egy év alatt. A mostani rekonstrukció is egy évet vett igénybe a DVM csoport fővállalkozásában. Az épület külső falai maradtak csak meg, 5 szintes, 246 autó befogadására alkalmas mélygarázst alakítottak ki alatta. Az új vasbeton szerkezet követi az eredeti terveket. A műemlék lépcsőházat az eredeti öntött- és kovácsoltvas elemekkel építették újjá. A beruházás több mint felét a UniCredit Bank finanszírozta. Legnagyobb bérlő a PricevaterhouseCoopers több mint 60 százalékkal, valamint egy ügyvédi iroda és a brit kereskedelmi kamara költözött be a házba. A kiadásra váró három szintre több érdeklődő jelentkezett, de szerződést még nem kötöttek. A kínálati bérleti díj 17-21 euró/m2 havonta.

A Légrády testvérek eredetileg még 1893. július 24-én vásárolták meg a Váci körút, Klotild utca és Sólyom utca által határolt 743 négyszögöles kettős saroktelket 216.105 forint 33 krajcárért. Itt épült meg Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint épült a Pesti Hírlap szerkesztősége, kiadóhivatala és nyomdája. A közel egy év alatt felépült újságpalotában 1894. június 29-én nyomtatták a Pesti Hírlap első számát, amely korábban a Nádor utcai nyomdában készült. A saroktorony Budapest ostromakor (1944-1945) megsemmisült, ezáltal a tetőszerkezet jellegét veszítette. Az épületet érő több lövés során a homlokzat nagy része és a negyedik emelet is súlyosan megsérült.

Az épület 2013-as fejlesztése során a homlokzat Baliga Kornél építész, tervezőművész által rekonstruált korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti, 1893-as arculatát. Belső szerkezete és felépítése a XXI. század legmagasabb technikai és fenntarthatósági követelményeinek megfelelően valósult meg, Gelesz András Ybl-díjas építésztervező elképzelései alapján. A fejlesztő cég – a Horizon Development – kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a különleges építészettörténeti és esztétikai értékkel bíró részleteket hitelesen és eredeti pompájukban illesszék vissza az épület egységébe. A homlokzati elemeken kívül az eredetileg Gustav Eiffel irodája által tervezett belső főudvar és a főlépcsőház lenyűgöző öntöttvas szerkezete is eredeti helyén és formájában került visszaépítésre, és vált az új épület belső ékkövévé.

Az Eiffel Palace névre keresztelt épület ünnepélyes alapkőletételére 2013. március 12-én került sor, és az év végére felépült az irodaház. Az épület újjászületésének kivitelezési munkáit – rendkívüli gyorsasággal és minőségben – a DVM group végezte el. Az Eiffel Palace az első olyan irodafejlesztés Közép-Kelet Európában, amely mind a BREEAM, mind pedig a LEED nemzetközi környezetvédelmi minősítési rendszer szigorú kritériumainak kimagasló eredménnyel felelt meg.
 

SOCIAL BOX