Kedvezően hat az ingatlanpiacra a Panama-csatorna bővítése

A nehézségeken felülkerekedve a projektben érdekeltek – köztük saját cégem, amely tanácsadóként működik közre – újraindították a Panama-csatorna bővítési munkálatait. Ezzel visszatért az esély, hogy a projekt új lehetőségeket teremtsen a világkereskedelemben, javítsa az ellátási láncokat és összekösse Latin-Amerika gazdaságait a világ más részeivel. Bár a bővítés csupán 50 mérföldes, az általa a különböző latin-amerikai […]

A nehézségeken felülkerekedve a projektben érdekeltek – köztük saját cégem, amely tanácsadóként működik közre – újraindították a Panama-csatorna bővítési munkálatait. Ezzel visszatért az esély, hogy a projekt új lehetőségeket teremtsen a világkereskedelemben, javítsa az ellátási láncokat és összekösse Latin-Amerika gazdaságait a világ más részeivel. Bár a bővítés csupán 50 mérföldes, az általa a különböző latin-amerikai piacoknak ígért megtakarítás és haszon messze túlmutat a régión.

A Jones Lang LaSalle (JLL) kutatása (The Panama Canal´s Impact on U.S. Industrial Real Estate) szerint a Panama-csatorna 2015-ben lezáruló bővítésével a szállítási kapacitás a korábbi duplájára nő, ami jelentős mértékben javítja a globális ellátási lánc hatékonyságát. A csatornán jelenleg áthaladni képes (Panamax) hajóknál háromszor nagyobbak is használhatják az Ázsiát az Egyesült Államokkal összekötő vízi utat. A kikötőkben az áruforgalom jelentősen megemelkedik, ahogy a csatornán áthaladó hajók mérete is; ez különösen nyilvánvaló lesz majd az Északkelet-Ázsiából a Mexikói-öböl, illetve az USA keleti partja felé tartó útvonalak esetében. Azok a panamai, illetve karib-tengeri kikötők, ahol a hajók üzemanyagot vesznek fel, egy “hub-and-spoke” (alközpontokon alapuló) áruforgalmi rendszert alkotnak majd, amelynek keretében mind az USA-ba, mind Latin-Amerikába kisebb hajók közlekedhetnek.

A csatorna által megnyitott növekedési lehetőségek előnyeit az ingatlanpiac helyi, regionális és globális szinten is élvezni fogja. Tavaly egész Latin-Amerikában Panama GDP-je nőtt a leggyorsabb ütemben, jórészt a bővítés által vonzott infrastruktúra-projekteknek és ingatlanberuházásoknak köszönhetően. A JLL ingatlanpiaci előrejelzése (Latin America Regional Prime Office Report, Year-End 2013) szerint a csatorna bővítése nyomán Panama City irodapiaca 2016-ra 400 ezer négyzetméterrel (47 százalékkal) bővülhet. Panama City mellett további öt, gyorsan növekvő városban lesz érezhető jelentős hatás. Az első Lima, amelyet a gazdaság gyors növekedése és a piactámogató intézkedések miatt a JLL a világ 20 legdinamikusabb városa között tart számon. A második Bogota, ahol az irodapiac a 4,5 százalékkal növekvő GDP miatt is bővül. A város vonzza a külföldi tőkét: tavaly 16,8 milliárd dollár érkezett (87 százalékkal több, mint 2012-ben), ennek 90 százaléka az olajipar és a bányászat területére – márpedig ezeknek az ágazatoknak a jelentősége a csatorna bővítésével minden bizonnyal növekedni fog.

Az ingatlanpiacon “feltörekvőnek” tekinthető Lima és Bogota mellett Latin-Amerika “érett” és aktív ingatlanpiaccal rendelkező városai számára is biztató a jövő. Mexico City a régió legnagyobb és legaktívabb irodapiaca, ahol 2014-ben 415 ezer négyzetméternyi új iroda nyílhat meg – nagyjából annyi, amennyit a bérlők tavaly összesen elfoglaltak. A régió második legnagyobb irodapiaca az egy főre eső GDP tekintetében első helyen álló Sao Paolo, ahol továbbra is erős a tőkebeáramlás, és amelytől a következő években is stabil növekedést várunk. Santiago, Chile fővárosa számára előnyt jelent az ország alacsony munkanélkülisége, a bérek magas szintje és a kedvező üzleti környezet. Mire a Panama-csatorna bővítése befejeződik, több mint 500 ezer négyzetméternyi új irodaterület készülhet itt el, ami a jelenlegi állomány közel 20 százaléka.

SOCIAL BOX