Újabb épületcsodák! Két hegyet építenek Peking legnagyobb parkjában

Az épületegyüttes a Chaoyang park déli részére van pozícionálva, amely Peking legnagyobb zöld területeinek egyike. A 120 ezer négyzetméternyi összalapterületen kereskedelmi, iroda és lakófunkciót alakítanak ki, amelyek kivitelezésére 2012-16 között kerül sor. A projekt mintegy 30 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, amelynek központi magja két 120 méter magas felhőkarcoló, ezeket egészítik ki 4 irodablokkal és […]

Az épületegyüttes a Chaoyang park déli részére van pozícionálva, amely Peking legnagyobb zöld területeinek egyike. A 120 ezer négyzetméternyi összalapterületen kereskedelmi, iroda és lakófunkciót alakítanak ki, amelyek kivitelezésére 2012-16 között kerül sor. A projekt mintegy 30 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, amelynek központi magja két 120 méter magas felhőkarcoló, ezeket egészítik ki 4 irodablokkal és két lakóépülettel.

A központi komplexum mint két magas hegység vagy sziklatömb tör az ég felé, így az aszimmetrikus tornyok különleges sziluettet alkotnak majd a park fölé emelkedve. A homlokzatot kvázi hegygerincek és völgyek szabdalják, így azt a benyomást keltik, mintha az épületen az erózió és a természet erői nyomot hagytak volna. Ezek a kiálló gerincek, csíkok nem csak az épület vertikalitását hangsúlyozzák, hanem kifinomult szellőző és szűrő rendszerét is biztosítják. 17 méter magas lobbytér köti össze az ikertornyokat, ezzel is mintha a hegyek között egy völgyet képeztek volna ki.

A kínai klasszikus tájképfestészet jellegzetes témái jelennek meg a projekt során, mint a tavak, az erdők, a hegygerincek, a völgyek, a kövek, amelyek együttesen egészséges egyensúlyt teremtenek a természet és a magas minőségi városszövet között. Már szinte logikus, hogy a tervezők előzetesen a LEED Gold minősítés is elnyerték. (Egyébként érdemes egy pillantást vetni a kínai főváros másik emblematikus épületére is, amely szintén meglehetősen extrém formavilágot tükröz. A Nagy Alsónadrág néven becézett objektum a kínai állami televízió székháza.)