Kirobbanó optimizmus az ingatlanpiacon

Hat hónappal ezelőtt arról számoltak be a szerzők, hogy az Eltinga, a Portfolio.hu és az RICS együttműködésében megvalósuló Market Sentiment Survey felmérésben részt vevõ szakemberek egyre optimistábbak a befektetési piacot tekintve, a hangulat romlására más senki nem számít. A mostani felmérésben tovább emelkedett az optimizmus: a válaszadók több mint fele szerint javulni fog a befektetési […]

Hat hónappal ezelőtt arról számoltak be a szerzők, hogy az Eltinga, a Portfolio.hu és az RICS együttműködésében megvalósuló Market Sentiment Survey felmérésben részt vevõ szakemberek egyre optimistábbak a befektetési piacot tekintve, a hangulat romlására más senki nem számít. A mostani felmérésben tovább emelkedett az optimizmus: a válaszadók több mint fele szerint javulni fog a befektetési hangulat a hazai ingatlanpiacon.

A mostani kutatás egyik legfontosabb megállapítása az, hogy az irodapiac felsőbb szegmenseiben érzékelhetően nőttek a bérleti díjak a megkérdezett ingatlanos szakemberek szerint. A top belvárosi (CBD, Central Business District) irodaházak tipikus bérleti díja 2013 év végéhez képest 2 euróval nőtt, vagyis már elérte a 15 eurós szintet.

Az irodapiaci hozamszintek továbbra is stabilak, a referenciának tekinthető top prémium kategóriában (top CBD-irodaház) a 7,5 százalék most már viszonylag hosszú ideje stabil konszenzusnak tekinthető.

Az optimizmus ellenére a tanulmány eredményeit aggregáló Budapest Commercial Property Index (BCP) újabb mélypontjára csökkent. Hiába regisztráltunk enyhe emelkedést az előző félévben, a mostani több mint 100 bázispontos csökkenés 90 alá lökte az index értékét. A csökkenést az elmúlt 3 évvel ellentétben ezúttal nem a bérleti díjak csökkenése okozta, hanem az olcsóbb irodapiaci és kiskereskedelmi szegmensekben megfigyelt hozamemelkedés.

Az áprilisi országgyűlési választásokra tekintettel a kérdőívet kitöltők ezúttal egy politikával kapcsolatos kérdésben is kifejthették véleményüket. Az ingatlanos szakemberek közel fele szerint az április 6-i választások eredménye – vagyis a Fidesz kétharmados többségének megismétlése – semleges hatással lesz az intézményi befektetők Magyarországgal szembeni megítélésére. Ennél is érdekesebb, hogy 39 százalék szerint egyenesen pozitív hatással lesz a befektetési piacra a Fidesz-kormány hatalmon maradása. Negatív hatásra mindössze kevesebb, mint 15 százalék számít.
 

SOCIAL BOX